Isofix

Isofix kind achterin de auto

Hoe werkt isofix?

Isofix is een bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Het is de internationale standaard voor de bevestiging van je autostoeltjes. Het is dan ook de makkelijkste, veiligste en snelste manier om je kinderzitje te bevestigen in je auto. Bovendien hoef je hier geen gebruik te maken van de autogordel. Al onze nieuwe ŠKODA modellen beschikken over een Isofix aansluiting om je base op te bevestigen.

Hoe ziet isofix eruit?

De meeste nieuwe auto’s zijn voorzien van Isofix bevestigingspunten. Alle ŠKODA’s hebben de Isofix bevestigingspunten en deze kun je terugvinden tussen de rugleuning en de bank. In je handleiding kun je teruglezen of je auto is voorzien van Isofix.
Isofix

Waarom is isofix belangrijk?

Je kunt je autostoeltje vast maken met de autogordel. Deze autostoeltjes hebben een universele goedkeuring en zijn overal te plaatsen in je auto. Echter is het vastmaken met een autogordel niet comfortabel voor je kind. Zo kan het zijn dat de autogordel over het het gezicht van je kind gaat. De autogordel kan niet in alle gevallen goed langs het autostoeltje worden geleid, waardoor deze niet strak genoeg aangetrokken kan worden. Hierdoor is de bescherming van je kind met alleen een autostoel en autogordel niet optimaal. Voor een optimale bescherming wordt een bevestiging via isofix aanbevolen.

Bij Isofix staat de autostoel vast op zijn plaats, waardoor je kind minder last zal hebben van spontaan remmen, schokken of aanrijdingen. Je kind zal hierdoor optimaal beschermd worden.

Isofix kind

Welke auto’s hebben Isofix?

Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht gesteld bij nieuwe automodellen. Vanaf november 2014 dienen alle nieuwe auto’s die verkocht worden, uitgerust te zijn met Isofix en Top Tether. Top Tether is een derde bevestigingspunt, die door middel van een spanband bevestigd wordt, om het kantelen van het autostoeltje tijdens een botsing tegen te gaan. Al onze nieuwe ŠKODA modellen beschikken dus over een Isofix en Top Tether aansluiting om je base op te bevestigen voor een optimale veiligheid van je kind. Het is mogelijk om Isofix achteraf in te laten bouwen, neem hiervoor contact op met je dichtstbijzijnde dealer.

Autostoeltjes bevestigen met Isofix

Het bevestigen van het autostoeltje gaat snel en eenvoudig met behulp van Isofix. Dit is ook een stuk eenvoudiger dan met de gordel. Daarnaast is de kans dat je het autostoeltje onjuist bevestigd kleiner. Hiervoor dien je alleen te controleren of het kinderzitje goed is vastgeklikt. Zo ben je snel in en uit de auto met je kind.

Baby autostoel

De baby autostoel (groep 0+) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf de geboorte van je kind tot 12 maanden oud. In de jongste maanden is je baby nog niet zwaar (0-13 kg) en niet lang, waardoor het een compacte autostoel moet zijn. Belangrijk is dat je baby tegen de rijrichting in wordt vervoerd. In deze positie wordt er meer steun aan het hoofd en de nek van de baby gegeven in het geval van een botsing. Het autostoeltje bevestig je met de autogordel, maar is ook op een base te plaatsen.
Kinderzitje Baby-Safe Plus

Peuter autostoel

De peuter autostoel (groep 1) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf 9 maanden tot 4 jaar oud. Je kind begint zwaarder te worden (9-18 kg) en langer, waardoor je kind een grotere kinderzit moet krijgen voor optimale bescherming. Ten opzichte van de baby autostoel, mag je je kind nu in voorwaartse richting vervoeren. Het autostoeltje bevestig je met de autogordel of met Isofix.
Kinderzitje ISOFIX G 0/1

Kinder autostoel

De kinder autostoel (groep 2 en 3) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf ongeveer 3,5 jaar tot 12 jaar oud. Je kinder weegt hier meer dan 15 kg, waardoor je kind een grotere kinderzit moet krijgen voor optimale bescherming. Ten opzichte van de baby autostoel, mag je je kind nu in voorwaartse richting vervoeren. Je kind bevestig je hier met de autogordel. Een stoelverhoger zorgt ervoor dat de gordel niet om de nek van je kind komt te zitten, maar over het schouder. Pas wanneer je kind zittend tegen de rugleuning met de knieën gebogen kan zitten, is een kinderzitje niet meer nodig.