Fiscale voordelen van elektrische auto's

  • Geen wegenbelasting tot 2025
  • Geen BPM tot 2025
  • Vanaf 2022 16% bijtelling
Elektrisch rijden brochure

Geniet van belastingvoordelen met een elektrische auto

Steeds meer mensen zien de potentie van elektrisch rijden voor een schoner milieu. Ook de overheid wil deze ontwikkeling versnellen. Er zijn daarom verschillende belastingvoordelen, subsidies en andere fiscale voordelen die een elektrische auto voor jou een stuk voordeliger maken. Zowel privé als zakelijk. Lees hoe jij gebruik kunt maken van deze subsidies. 

De fiscale voordelen voor een elektrische auto

Wegenbelasting

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Voor de plug-in-hybride-variant van de elektrische auto betaal je tot en met 2024 de helft van het tarief voor een brandstofauto.

BPM

Bij aanschaf van een personenauto in Nederland, betaal je BPM. Hoeveel de BPM bedraagt, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. In het geval van een volledig elektrische auto is deze vrijgesteld van BPM tot 2025.


Subsidie

Per regio of gemeente gelden andere regelingen voor subsidies rondom volledig elektrische auto’s. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen bijvoorbeeld. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente over deze regelingen.


ŠKODA VISION E
ŠKODA VISION E

Subsidie elektrische auto

Met een elektrische auto kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. De overheid stimuleert elektrisch rijden onder andere met de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Zo kom je in aanmerking voor maximaal € 3.350 subsidie* op 100% elektrische auto's die je koopt (ook geldig i.c.m. Private Lease). Dit is vanaf 2023 mogelijk. Kies je een occasion? Dan kom je in aanmerking voor € 2.000 subsidie. Deze subsidie loopt tot en met 31 december 2024. Soms zijn er ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar, zoals subsidies voor laadpalen of de aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie of kijk in het overzicht met beschikbare subsidies en regelingen.

UPDATE 1-6-2022
Voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) is het budget in 2022 overtekend op 30 mei 2022. Dit betekent dat er meer aangevraagd is dan er budget beschikbaar is. Je kunt nog een aanvraag doen, maar de kans dat je subsidie krijgt is klein. Het is in 2022 nog wel mogelijk om subsidie aan te vragen voor een elektrische occasion. Vanaf 2 januari 2023 9:00 uur is het weer mogelijk om SEPP aan te vragen voor een nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die je sluit op of na 1 januari 2023.

*Let op: er is een beperkt subsidiebudget van de overheid beschikbaar en de subsidie is beschikbaar zolang er nog budget is. ŠKODA kan daarom geen garantie geven op uitkering van de subsidie door de overheid.

Belastingvoordelen voor de zakelijke rijder

Bijtelling

Schaf je zakelijk een elektrische auto aan? Dan is de lagere bijtelling een van de subsidies die jouw aankoop financieel extra interessant maakt. In plaats van de normale 22%, betaal je als zakelijke rijder voor een volledig elektrische auto slechts 16% bijtelling. Dit geldt tot de drempelwaarde van € 35.000 van de cataloguswaarde. Is je auto duurder? Ook dan betaal je nog steeds 16% over de eerste € 35.000.  Boven deze waarde reken je 22%.

Milieuinvesteringsaftrek

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) geeft ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. De MIA is een subsidie die wordt verstrekt op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiermee komen volledig elektrische auto’s in aanmerking voor 36% MIA tot een maximumbedrag van 50.000 euro. Wanneer je een plug-in-hybride-auto gaat rijden is dit percentage vastgesteld op 27% met een maximumbedrag van 35.000 euro. Als je gebruik wilt maken van deze regeling, moet je binnen 3 maanden na de investering een melding doen bij RVO.

ŠKODA VISION E

De Vamil

Aan de ene kant kun je dus besparen op de aanschaf van een elektrische auto. Op de kosten voor een laadpaal kun je echter ook besparen als ondernemer. Hiervoor kun je gebruik maken van de 'Willekeurige afschrijving milieu-investeringen' (Vamil). Je kunt namelijk tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.


ŠKODA

Subsidie

Per regio of gemeente gelden andere regelingen voor subsidies rondom volledig elektrische auto’s. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen bijvoorbeeld. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente over deze regelingen.

ŠKODA VISION E
ŠKODA

De Vamil voor laadpalen

Naast de fiscale voordelen voor je elektrische auto, kun je als ondernemer ook besparen op de kosten van je laadpaal. Met de 'Willekeurige afschrijving milieu-investeringen' (Vamil) kun je namelijk tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven (ten hoogste van € 2.500 van het investeringsbedrag). Meer informatie over belastingvoordelen voor laadpalen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe zit het met het opladen van mijn auto?

Met je elektrische auto voor het huis wil je natuurlijk zo snel mogelijk de weg op. Misschien vraag je je nu nog af wat een elektrische laadpaal kost, of hoe de laadpas en mobiliteit van Shuttel werkt. Geen zorgen, dat snappen we. Tijdens het bestellen helpen we je daarom om alles in één klap te regelen, voor zowel zakelijk- als privégebruik. Maak een afspraak bij de ŠKODA dealer bij jou in de buurt. 

Financieringsmogelijkheden elektrische auto particulier

Met Private Lease van ŠKODA rijd je voor een vast all-in maandbedrag in je nieuwe ŠKODA of occasion. Maak je geen zorgen meer over onderhoud, verzekering en belasting. Jij hoeft alleen nog maar te laden, en genieten. Je stelt Private Lease eenvoudig samen naar jouw droom ŠKODA. 
Meer over Private Lease