Waar let je op bij autostoeltjes?

Optimale bescherming van je kinderen in de auto door het juiste autostoeltje

kinderstoel auto

Wetgeving over kinderen in de auto

In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje, je wilt geen concessies doen als het om veiligheid gaat van je kinderen. Daarom zijn er regelgevingen en toepassingen voor een optimale veiligheid van je kind. In Nederland zijn kinderen tot 1,35 meter verplicht om vervoerd te worden in een goedgekeurd kinderzitje. Een goedgekeurd kinderzitje herken je aan het ECE label. Daarnaast is het niet toegestaan om meer mensen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto zijn. Niet ieder goedgekeurd kinderzitje biedt optimale bescherming voor je kind. Dit hangt af van de lengte en het gewicht. Op deze manier past de kinderstoel perfect en biedt het optimale bescherming.

Isofix

Isofix is een bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Isofix is de internationale standaard voor de bevestiging van je autostoeltjes. Isofix is de makkelijkste, veiligste en snelste manier om je kinderzitje te bevestigen in je auto. Bovendien hoef je hier geen gebruik te maken van de autogordel. Al onze nieuwe ŠKODA modellen beschikken over een Isofix aansluiting om je base op te bevestigen.

I-size

Voor een optimale bescherming van je kind is het belangrijk om deze zo lang mogelijk achteruitkijkend te vervoeren. Hierdoor worden de krachten bij een frontale botsing op nek en hoofd 5 keer zo laag dan wanneer je je kind vooruitkijkend vervoert. In de nieuwe I-size norm wordt er niet langer naar het gewicht, maar naar de lengte van je kind gekeken.

Baby autostoel

De baby autostoel (groep 0+) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf de geboorte van je kind tot 12 maanden oud. In de jongste maanden is je baby nog niet zwaar (0-13 kg) en niet lang, waardoor het een compacte autostoel moet zijn. Belangrijk is dat je baby tegen de rijrichting in wordt vervoerd. In deze positie wordt er meer steun aan het hoofd en de nek van de baby gegeven in het geval van een botsing. Het autostoeltje bevestig je met de autogordel, maar is ook op een base te plaatsen.
Kinderzitje Baby-Safe Plus

Peuter autostoel

De peuter autostoel (groep 1) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf 9 maanden tot 4 jaar oud. Je kind begint zwaarder te worden (9-18 kg) en langer, waardoor je kind een grotere kinderzit moet krijgen voor optimale bescherming. Ten opzichte van de baby autostoel, mag je je kind nu in voorwaartse richting vervoeren. Het autostoeltje bevestig je met de autogordel of met Isofix.
Kinderzitje ISOFIX G 0/1

Kinder autostoel

De kinder autostoel (groep 2 en 3) is de autostoel die wordt gebruikt vanaf ongeveer 3,5 jaar tot 12 jaar oud. Je kinder weegt hier meer dan 15 kg, waardoor je kind een grotere kinderzit moet krijgen voor optimale bescherming. Ten opzichte van de baby autostoel, mag je je kind nu in voorwaartse richting vervoeren. Je kind bevestig je hier met de autogordel. Een stoelverhoger zorgt ervoor dat de gordel niet om de nek van je kind komt te zitten, maar over het schouder. Pas wanneer je kind zittend tegen de rugleuning met de knieën gebogen kan zitten, is een kinderzitje niet meer nodig.

Het autostoeltje bevestigen

Het bevestigen van het autostoeltje gaat snel en eenvoudig met behulp van Isofix. Dit is ook een stuk eenvoudiger dan met de gordel. Daarnaast is de kans dat je het autostoeltje onjuist bevestigd kleiner. Hiervoor dien je alleen te controleren of het kinderzitje goed is vastgeklikt. Zo ben je snel in en uit de auto met je kind.

Gezinsauto’s van Škoda

Wanneer je een gezin hebt, wordt ruimte steeds belangrijker. Je auto moet genoeg ruimte hebben voor alle inzittenden, maar ook om spullen te vervoeren voor het sporten, school en verhuizingen. Wanneer je een gezin hebt is de veiligheid van de auto nóg belangrijker geworden. Je wilt je gezin zo goed mogelijk beschermen bij eventuele ongelukken. Bij ons zijn alle modellen beoordeeld met de hoogste mate van veiligheid binnen de NCAP-veiligheidsbeoordeling voor alle inzittenden en omstanders. Lees bij ons alle informatie om tot de juiste beslissing te komen voor je ideale gezinsauto.