ŠKODA-dealers - showroombezoek op afspraak mogelijk - werkplaatsen geopend - lees meer

Trekauto’s en caravantrekkers

Trekauto ŠKODA

Wat is een trekauto?

Een trekauto of een caravantrekker zijn auto’s die geschikt zijn voor het trekken van een aanhanger, caravan, boot- of paardentrailer. Niet iedere auto mag een caravan of aanhanger trekken, hier zijn wettelijke eisen aan verbonden waar de combinatie aan moet voldoen. De auto bepaalt in dat geval het maximale gewicht van de aanhanger of caravan. Voor een veilige combinatie moet er worden gekeken naar de wettelijke eisen voor een trekauto en de praktische eisen voor een comfortabel rijgedrag.

Trekkracht van een auto

De trekauto moet krachtig genoeg zijn voor je caravan om deze te kunnen trekken. Hierbij is het dus van belang om te kijken naar het motorvermogen en de versnellingsbak. Over het algemeen geldt dat een krachtigere motor een caravan makkelijker trekt dan de minder krachtige motor. Of de motor krachtig genoeg is, hangt af van het gewicht van de caravan of aanhanger die hij moet trekken.Geschikte caravantrekker

Bij de keuze voor een caravantrekker dien je te letten op de volgende onderdelen: de hoge kogeldruk, het maximaal geremd en ongeremd gewicht, motorvermogen, versnellingsbak en laadruimte. Een geschikte trekauto voor een caravan moet naast vermogen ook beschikken over ruimte voor de inzittenden en voor je spullen.

Het voordeel van veel laadruimte zit hem in het verdelen van het gewicht over de caravan en de auto. Dit zorgt voor meer stabiliteit op de weg. Een persoonlijke voorkeur kan zijn dat je de caravan liever gaat trekken met een automaat. Dit geeft met name meer comfort wanneer je in een heuvelachtig landschap rijdt of op drukke wegen.

Auto en gebruikers lading

Auto’s, aanhangwagens en caravans wegen allemaal verschillend afhankelijk van de specificatie en of ze een lading dragen of niet. Gezien de verschillende cijfers is het moeilijk om het totale gewicht van jouw auto en caravan nauwkeurig te bepalen. Het verschil tussen Massa Rijklaar en het werkelijke gewicht is het gewicht aan extra spullen die je mee brengt. Het is dus de moeite waard om te bepalen hoeveel jouw bagage en extra’s wegen voordat je de caravan inlaadt. Zo kun je beslissen of je sommige zwaardere spullen juist in de auto wilt inladen voor een betere verdeling van het gewicht.

Het belang van kogeldruk

Voor je caravan is de kogeldruk ook belangrijk. De kogeldruk is de neerwaartse kracht waarmee de caravan, via de koppeling, op de trekhaak van je auto drukt. Deze kogeldruk kan variëren en hangt af van de manier waarop je de caravan laadt. Voor je auto is hierbij de maximale kogeldruk van belang. Deze mag niet lager zijn dan de kogeldruk die je caravan uitoefent op de auto. Een goede caravantrekker heeft daarom een hogere kogeldruk. Door je caravan zorgvuldig te laden (overbelasting aan de achterkant zorgt voor instabiliteit)


ŠKODA Trekauto's

KAROQ

✓ 115 -150 pk
✓ 1200 - 1500 kg geremd
✓ 660-720 kg ongeremd
✓ 56 - 75 kg kogeldruk
✓ 1.810 liter laadruimte
 

Ontdek meer

Trekauto ŠKODA

KODIAQ

✓ 150-240 pk
✓ 750 ongeremd
✓ 1800 - 2000 geremd
✓ 100 kg kogeldruk
✓ 2.065 liter laadruimte
 
Ontdek meer
Trekauto ŠKODA

OCTAVIA COMBI

✓ 110 - 150 pk
✓ 630 - 680 kg ongeremd
✓ 1300 - 1500 kg geremd
✓ 75 kg kogeldruk
✓ 1.740 liter laadruimte

Ontdek meer

Trekauto ŠKODA

SUPERB COMBI

✓ 150 - 272 pk
✓ 720 - 750 kg ongeremd
✓ 1600 - 2200  kg geremd
✓ 90 kg kogeldruk
✓ 1.950 liter laadruimte
 
Ontdek meer
Trekauto ŠKODA
Trekauto ŠKODA
Trekauto ŠKODA
Trekauto ŠKODA
Trekauto ŠKODA