Zwarte Zaterdag 2018

Tips & data voor zwarte zaterdag 2018 op een rij

Zwarte zaterdag

Vakantiedrukte

De zomerperiode gaat altijd gepaard met vakantiedrukte. De verkeersdrukte op de Europese wegen zijn goed te voorspellen. Dit is namelijk een combinatie tussen vertrekkend en aankomend vakantieverkeer. Hierdoor zijn er minimaal twee weekenden in het jaar dat het extreem druk op de weg is. Niet iedereen kan zijn vakantie hier om heen boeken, maar het is wel handig om om er rekening mee te houden richting deze dagen, zodat je goed voorbereid bent en weet wat je te wachten staat.

Wanneer is het zwarte zaterdag

Wanneer het zwarte zaterdag is hangt compleet af wat je vertrek- en eindpunt is. De twee weekenden die in 2018 extreem druk worden vanwege het vakantieverkeer zijn het weekend van 28 en 29 juli en het weekend van 4 en 5 augustus. De grootste drukte, en dus de zwarte zaterdag 2018, wordt op zaterdag 4 augustus verwacht. Dit is de dag waar de vakanties in Italië en Frankrijk starten en veel reizigers die naar en van de vakantiebestemming reizen.

Zwarte zaterdag Frankrijk 2018

De grootste vakantiedrukte 2018 in Frankrijk wordt verwacht in het weekend van 4 en 5 augustus en het weekend van 11 en 12 augustus. Hier wordt een topdrukte verwacht met vertragingen voor het verkeer richting het zuiden en het noorden.

Zwarte zaterdag Duitsland 2018

Gedurende de gehele zomer zijn de wegen van Duitsland druk door de vakantiedrukte. Het zwaartepunt ligt op alle weekenden van half juli t/m half augustus waar het zeer druk kan worden. Qua richting is het tot en met begin augustus richting het zuiden druk, vanaf eind juli tot begin september ook richting het noorden.

Zwarte zaterdag Italië 2018

De grootste vakantiedrukte 2018 in Italië wordt verwacht in het weekend van 28 en 29 juli, het weekend van 4 en 5 augustus en het weekend van 11 en 12 augustus. Hier wordt een topdrukte verwacht met vertragingen voor het verkeer richting het zuiden en het noorden.

Overige verkeersdrukte 2018

De vakantiedrukte in overige landen (Spanje, België, Zwitserland en Oostenrijk) is relatief gezien minder dan de voorgaande landen. Er zijn wel enkele dagen waarop het zeer druk is en dit is vrijwel altijd op de zaterdag. De zondag is in deze gevallen minder druk. Deze drukte geldt voor het verkeer richting het zuiden en het noorden.

Waarom heet het zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag is ontstaan op 31 juli 1982 toen er tijdens de vakantiedrukte, vanwege onder meer de regen, veel ongelukken plaatsvonden. Hierbij was er één groot ongeluk in het oosten van Frankrijk (Beaune) waarbij er 53 mensen om het leven kwamen toen een bus op enkele personenauto’s inreed. Sindsdien staat de drukste zaterdag bekend als zwarte zaterdag.

Tips om zwarte zaterdag door te komen

Wanneer je dan toch op één van de zwarte zaterdag de weg op moet, dan is het zaak om je goed je vakantie goed voor te bereiden. Denk bij zwarte zaterdag vooral aan de volgende zaken:

  • Tank op slimme tijden, zoals de avond voor vertrek en niet wanneer je in de file staat op je laatste druppel.
  • Neem voldoende eten en drinken mee. Maak hier gebruik van een koelbox om het wachten in de file aangenamer te maken.
  • Doe een zomercheck van te voren, zodat je minimaal je olie, koelvloeistof en bandenspanning op orde hebt.
  • Denk ook aan een airco-onderhoud om niet oververhit te raken.
  • Neem ook contant geld mee voor de tolwegen indien nodig.
  • Vermaak voor onderweg zoals spelletjes, netflix series en spotify playlists. Dit maakt het alleen maar aangenamer.