Zelfstandig ondernemer?

Profiteer van btw-aftrek op je tweedehands auto

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak een auto nodig voor je bedrijf. Van die zakelijke aankoop wil je natuurlijk wel de btw kunnen terugvorderen. Maar hoe zit dat als je voor een tweedehands auto kiest? Kun je die btw dan ook makkelijk terug krijgen?

Dat ligt eraan. Als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar. Dat levert je dus een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor jou als zelfstandig ondernemer.

Wat zijn btw- en margeauto’s?

Tweedehands auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild. Zij hebben zelf nooit btw-aftrek gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken. Maar naast deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto heeft aangeschaft. Voor een zelfstandig ondernemer is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw kunt aftrekken.

Wel btw-aftrek, geen bijtelling

Bij gebruikte auto’s is het voor jou als zelfstandige het voordeligst om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan heb je dus wel btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke kilometers. Als je die goed bijhoudt, kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken. Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je wel een btw- correctie toepassen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Je vergelijkt dan de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind jouw dealer
Vind jouw SKODA dealer