Leusden,
01
november
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Deze Škoda lijkt maar niet te willen verouderen

Deze Škoda lijkt maar niet te willen verouderen

Škoda-designers blikken terug op de derde generatie Škoda Superb. Die wordt binnenkort opgevolgd door de vierde generatie, nieuwe Škoda Superb. Maar vooral als je naar het tijdloze exterieur kijkt, vraag je je onwillekeurig af of-ie niet te vroeg komt.

Škoda presenteerde de derde generatie Superb in 2015. Dat is alweer even geleden. Desondanks is het nog steeds een fraaie verschijning. Dat is te danken aan de toenmalige hoofddesigner Jozef Kabaň. Hij bedacht de gebeeldhouwde, aangescherpte lijnen van de Superb en gaf meer aandacht aan de details, zoals dat hoort bij een topmodel.

“Dat was een uitdaging, maar wel een heel leuke”, weet Kateřina Vránová nog, hoofd van de afdeling Kleuren & Uitrusting. “De auto ziet er bijna tien jaar later nog steeds geweldig uit.”

Vier kleimodellen

Designcollega Jiří Hadaščok is het hier roerend mee eens: “Het was inderdaad een uitdaging”, lacht hij. “Tijdens het bedenken van het ontwerp, kwamen we met meer ideeën op de proppen dan gebruikelijk. Op een gegeven moment werkten vijf à zes designers aan in totaal vier kleimodellen.”

“We wilden een auto waarvan het ontwerp tot in elk detail uitgedacht was. Een voorbeeld is de motorkap waarvan de belijning mooi aansluit op die van de zijkant van de auto. In plaats van dat ze afleiden, accentueren de lijnen op subtiele wijze de vormen van de Superb.”

“Om dit te kunnen realiseren, moest voor de motorkap een speciaal scharniermechanisme bedacht worden. En door de scherpe lijnen moesten we extra goed kijken naar de manier waarop de motorkap zou vervormen in het geval van een aanrijding. Het oog voor detail komt ook tot uiting in de uitgebreide keuze aan lichtmetalen wielen. Die waren dusdanig ontworpen dat ze de auto een nog indrukwekkender uitstraling zouden geven.”

Ook nu nog ongekend

Škoda-designer Petr Nevřela werkte aan de verlichting van de derde generatie Superb. “Ledtechnologie is nu heel normaal, maar stond toen nog in de kinderschoenen. Het hielp ons uiterst precieze en heel scherpe lijnen te realiseren. De uiteinden van de C-vormige ledverlichting van de achterlichten – een typisch Škoda-designkenmerk – zijn slechts 2,5 millimeter breed. Of beter gezegd: smal. De uiteinden van de ledverlichting aan de voorzijde zijn 4 millimeter smal. Dat is ook nu nog ongekend.”

Normaal zijn het juist de koplampen die het snelst verouderen, maar de Superb doet hier niet aan mee. “Sterker: met een kleine update wat betreft de bediening en het infotainment zou-ie gemakkelijk nog eens acht jaar mee kunnen gaan”, zegt Peter Olah, hoofd interieurdesign bij Škoda. “Als ik hem op de weg zie, kijk ik altijd nog even om, zo tijdloos is deze generatie Superb."

Zonder poespas

De derde generatie Superb herken je ook aan het interieur dat opgeruimder was dan dat van de generaties ervoor. Peter: “Het is bijzonder ruim en zo strak mogelijk ontworpen, zonder poespas. De ergonomie is top. Ook als je voor de eerste keer instapt, weet je meteen hoe alles werkt en rijd je zo weg. Daarbij krijg je echt een gevoel van luxe, onder meer vanwege de toegepaste materialen met een zacht oppervlak en het gebruik van op elkaar afgestemde kleuren.”

Het doel was om het dashboard een slank, elegant en tijdloos design te geven. Dat dit gelukt is, komt voor een belangrijk deel doordat het als het ware uit verschillende lagen bestaat. Interieurdesigner Miroslav Jaskmanicki: “Kijk maar eens goed: het bovenste deel is meer richting de voorruit geplaatst terwijl het middenstuk juist meer op de inzittenden gericht is.”

Mooie verschijning

De derde generatie Škoda Superb kom je nog regelmatig op de weg tegen. “Omdat-ie een bepaalde status heeft die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Het is een mooie verschijning en een genot om in te rijden. De auto roept louter positieve emoties op. En de Superb lijkt dit wel te weten, want hij straalt zelfvertrouwen uit. Het is bijzonder hoe verfrissend dit ontwerp nog aanvoelt. Ook als je hem al een tijd in je bezit hebt, gaat dit nooit vervelen”, besluit Petr Nevřela met een glimlach.

Lees ook: Škoda toont exterieurschetsen van vierde generatie Superb

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.