Leusden,
24
november
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Met deze Škoda is het Simply Clever-tijdperk begonnen

Met deze Škoda is het Simply Clever-tijdperk begonnen

De Simply Clever-slogan werd in 2003 voor het eerst gebruikt. Toen onthulde Škoda de conceptversie van de Roomster. Maar het gedachtegoed van Simply Clever gaat veel verder terug dan je denkt.

Het studiemodel van de Škoda Roomster had verschillende Simply Clever-functies. Voorbeelden zijn de verschuifbare achterbank en voorstoelen die je 180 graden kon draaien. Zo kon je face to face een praatje maken met de achterpassagiers. Uiteraard als de auto stilstond.

De Roomster is inmiddels alweer een tijdje uit productie, maar veel van zijn Simply Clever-eigenschappen vind je nog terug in andere Škoda-modellen. De Škoda Kodiaq heeft bijvoorbeeld ook een verschuifbare achterbank, evenals de Škoda Karoq (optie).

Opmerkelijke optie

Škoda is onlosmakelijk verbonden met Simply Clever. En dat begon al eerder dan je waarschijnlijk denkt; in de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen kwam Škoda met de 110. Deze vierpersoons auto had een opmerkelijke optie. Door het achterste deel te verwijderen, kon je de auto omtoveren tot een tweepersoons pick-up. Een ander slimmigheidje was de huif die je op de achterkant kon plaatsen. Op die manier bleef de bagage droog als het regende.

Volledig snowproof

In 1935 bedacht Škoda een Simply Clever-oplossing voor de Popular, een compacte gezinsauto die toen heel geliefd was. Om het bevoorraden van chalets in de Tsjechische bergen eenvoudiger te maken, werden metalen ski’s onder de voorbanden bevestigd. De aangedreven achterwielen werden uitgerust met sneeuwkettingen. De Popular was hierdoor volledig snowproof en kon berghutten bereiken waar geen andere auto kon komen.

Hoedenplanken, bagagenetten en tassenhaken

De Škoda Octavia en de Škoda Fabia zijn de eerste moderne productiemodellen die Simply Clever waren. Zo kon je de hoedenplank van de Octavia kaarsrecht achter de achterbank plaatsen in plaats van dat je hem thuis moest laten op het moment dat je de volledige bagageruimte wilde benutten.

De Fabia was de eerste Škoda met bagagenetten. En je verwacht het niet, maar de sedanversie en niet de Combi had als eerste Škoda ooit een tassenhaak.

In de loop der jaren bedachten de knappe koppen van Škoda talloze andere functies die jouw leven net even wat aangenamer maken. Heel simpele, zoals de parkeerclip achter de voorruit, maar ook best ingewikkelde, zoals de TwinDoor-achterklep van de tweede generatie Škoda Superb.

Nieuwste generatie Superb

Het bedenken van Simply Clever-oplossingen is net als de getijden van de zee; er komt geen einde aan. Neem nou de nieuwste generatie Škoda Superb. Die heeft er afhankelijk van de uitvoering maar liefst 28. Waaronder een elektrisch bedienbare afdekking van de bagageruimte in de Combi.

Lees ook: Nieuwe Škoda Superb, topmodel met inhoud

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.