Leusden,
20
april
2020
|
14:56
Europe/Amsterdam

Autokleuren: grijs is het nieuwe wit

Autokleuren: grijs is het nieuwe wit

  • Europa bekent kleur: grijs populairste autokleur in Europa in 2019
  • Quartz Grey metallic met 16,1% de meest gekozen voor de KAMIQ
  • 17,4% van de ŠKODA-kopers kiest Race Blue metallic voor zijn SCALA
Samenvatting

Met de SCALA en KAMIQ heeft ŠKODA sinds afgelopen jaar twee succesvolle compacte modellen in huis. Hoewel ze beide in het segment van de compacte auto’s zijn ondergebracht, trekken ze elk hun specifieke groep kopers en dat blijkt bijvoorbeeld uit de kleurkeuze voor de auto’s. De KAMIQ volgt met Quartz Grey metallic de geldende Europese trend, waarbij grijs in 2019 voor het eerst ooit de meest gekozen tint is. SCALA-kopers kiezen daarentegen veelvuldig voor het sportieve Race Blue metallic.

Grijstinten deden het het afgelopen jaar erg goed. Uit een wereldwijd onderzoek naar de populairste autokleuren – dat sinds 1953 jaarlijks wordt uitgevoerd door lakproducent Axalta – bleek dat grijs in 2019 in Europa met 24% voor het eerst de meest gekozen optie was, gevolgd door wit (23%), voorheen de nummer 1 keuze van de Europese autokoper. Wereldwijd bleef wit afgelopen jaar overigens wel de meest gekozen kleur voor auto’s (38%). In Azië wordt zelfs de helft van alle auto’s geleverd in de kleur wit.

Kopers van ŠKODA’s allereerste stads-SUV, de KAMIQ, volgden afgelopen jaar de Europese trend. Quartz Grey metallic was met ruim 16% de meest gekozen kleuroptie voor de KAMIQ, gevolgd door Black-Magic Pearl Effect (13,6%) en Moon-White Pearl Effect (12,2%). In totaal koos meer dan 78% van de KAMIQ-kopers voor een metallickleur. Overkoepelend maakten Quartz Grey metallic en Steel Grey unilak (6,5%) de kleur grijs tot de meest populaire optie voor de KAMIQ, met wit als runner-up. 

Op de SCALA, het andere compacte model van ŠKODA, genoot Race Blue metallic in 2019 de voorkeur van Europese kopers. Het diepe blauwe highlight het dynamische design van de SCALA en contrasteert mooi bij het zwarte panoramadak (optie) en de grote zwarte achterruit. 17,4% van alle in 2019 geproduceerde SCALA’s was in deze carrosseriekleur uitgevoerd, gevolgd door Quartz Grey metallic (15,5%) – daar is ‘ie weer – en Magic-Black Pearl Effect (14,7%). In totaal ging ruim driekwart van alle SCALA-kopers voor een metallic lak, de overige 25% koos voor één van de vier unilak tinten.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.