Leusden,
15
augustus
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Na 100.000 km: ŠKODA FABIA binnenstebuiten

Na 100.000 km: ŠKODA FABIA binnenstebuiten

Samenvatting

ŠKODA steekt veel tijd en moeite in het in elkaar zetten van nieuwe auto’s – op de ŠKODA Newsroom berichten we er vaak over. Nu gaan we iets heel anders doen. We halen een auto juist helemaal uit elkaar.

De auto waar het om gaat, is een ŠKODA FABIA COMBI 1.2 TSI DSG. De stationwagon werd gedurende een lange periode getest door het bekende Duitse autoblad Auto Bild. De redacteuren reden meer dan 100.000 kilometer met de auto.

Betrouwbaarheid

De groene FABIA COMBI reed twee jaar lang kriskras door Europa. Achter het stuur kropen journalisten, fotografen en andere medewerkers van het prestigieuze Duitse automagazine. De ŠKODA gezinsauto heeft vele kilometers over de snelweg gereden, maar was ook regelmatig te vinden in de straten van Hamburg, waar de redactie gevestigd is.

106.000 testkilometers

Wie zich achter het stuur nestelede, werd al snel vrolijk van de FABIA COMBI in het drukke verkeer van Hamburg, en werd verliefd op de opvallende groene lakkleur. Meer dan veertig mensen reden met de FABIA gedurende deze twee jaar. Samen legden ze 106.000 testkilometers af. Daarna ging de 5-persoons auto terug naar de fabriek in Mladá Boleslav in Tsjechië, waar de auto oorspronkelijk van de band rolde.

Eerst de motorkap

In Mladá Boleslav ontfermde een team van monteurs zich over de auto. Ze haalden hem helemaal uit elkaar. Dat doen ze met elke auto die zo lang door Auto Bild getest is. De motorkap werd als eerste gedemonteerd, vervolgens de deuren, en daarna volgden in rap tempo de andere onderdelen. Hoe dat ging, zie je in de video bij dit artikel.

Onderdelen inspecteren

Elk gedemonteerde onderdeel werd uitgebreid onderzocht door de specialisten van DEKRA – de Duitse inspectie-instelling op het gebied van motorvoertuigen. Een nieuwsgierige journalist van Auto Bild was ook ter plaatse, om de onderdelen te inspecteren. De kale carrosserie werd samen met alle losse onderdelen tegen een witte achtergrond gefotografeerd, zodat je tot in het kleinste detail kunt zien hoe de auto is opgebouwd.

Toekomst als lesmateriaal

Wat er vervolgens met de auto is gedaan? Deze groene ŠKODA FABIA COMBI gaat terug naar Duitsland. Hij wordt gedoneerd aan een technische school, waar de leerlingen de auto weer helemaal in elkaar gaan zetten. Daarna wordt hij gebruikt als lesmateriaal.