Leusden,
18
augustus
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo maak je prachtige foto’s van je auto (7 tips)

Zo maak je prachtige foto’s van je auto (7 tips)

Samenvatting

Met je telefoon kun je professioneel uitziende foto’s van je auto maken. Maar hoe doe je dat precies? In het kader van World Photography Day geven we 7 handige tips voor autofotografie.

1. Denk als een pro

Bij autofotografie maakt het niet uit of je een dure fotocamera gebruikt of je mobiele telefoon: denk en doe als een professional. Schiet niet zomaar even een kiekje in de berm, maar rijd naar die prachtige locatie, zet de auto precies goed neer, wacht tot het licht perfect is en klim op die hoge steen of ga juist door de knieën om de beste foto te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Begin vroeg en volg de zon

Door het zachte licht van de zonsopgang en zonsondergang komen de lijnen van jouw ŠKODA nog beter tot hun recht. Bovendien zorgen de gele, oranje, rode en paarse tinten in de lucht voor prachtige reflecties in de lak. Was je ŠKODA wel eerst, want een vieze auto oogt altijd dof en grauw. Apps als Sun Seeker en Lumos laten je zien wanneer en waar de zon opkomt en ondergaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Kijk naar het grotere geheel

De beste foto’s werken ook in het klein, bijvoorbeeld op sociale media. Een beeld moet in het oog springen, zelfs als het beeldscherm klein is. Verlies je daarom niet in details, maar kijk naar het grotere geheel. Tuur door je oogharen naar een foto. Ziet hij er nog steeds aantrekkelijk uit? Dan is het goed. Kies bij voorkeur locaties met duidelijke lijnen. Die trekken de aandacht en vergroten de impact.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Mooi weer is niet altijd mooi

Een stralend blauwe lucht is prachtig, maar kan ook een ontzettend saaie foto opleveren. Wil je meer dramatiek? Probeer dan je auto te fotograferen als het buiten niet zo mooi is. Mist, regen en een donkere lucht kunnen niet alleen sfeervol zijn, maar ook een drukke scène een stuk rustiger maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Vind de beste hoek

Gebruik nooit de zoomfunctie van je camera. Loop zelf naar je ŠKODA toe en probeer de beste hoeken te vinden. Een auto ziet er extra indrukwekkend uit als je hem vanuit een laag standpunt op de foto zet. Denk ook aan de regel van derden, waarbij je het onderwerp niet in het midden van de foto zet, maar iets ernaast (op een derde). Veel camera-apps helpen je daarbij door het beeld met horizontale en verticale lijnen in vlakken te verdelen. Het onderwerp van de foto zet je op een van de vier snijpunten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Auto’s hebben ook ogen

Als je een portret van iemand maakt, schiet je de foto op ooghoogte. Bij een auto zijn de koplampen de ogen en dus leidend. Denk bij het positioneren van de auto ook aan de voorwielen. Die moeten recht staan of zodanig ingedraaid zijn, dat je op de wielen kijkt. Het is fraaier om het loopvlak van de band niet te laten zien. Zet de dagrijverlichting aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Houd de nabewerking simpel

Nabewerking kan een goede foto nog beter maken. In een app als Snapseed of Lightroom kun je onder meer de scherpte en de kleurverzadiging aanpassen. Vignettering (een donkere rand) toevoegen leidt de aandacht naar het onderwerp: jouw ŠKODA. Leg een subtiele filmkorrel en/of een verzachtend laagje over de afbeelding om een filmisch gevoel te bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fan van autofotografie? Volg ŠKODA Nederland op Instagram