Leusden,
03
maart
2023
|
17:00
Europe/Amsterdam

Zo wordt fileparkeren een fluitje van een cent

Zo wordt fileparkeren een fluitje van een cent

Samenvatting

Staan de zweetdruppels op je voorhoofd zodra je moet inparkeren? Niet nodig. Parallel inparkeren of fileparkeren is gemakkelijker dan je denkt. Vooral met de volgende tips is dit een fluitje van een cent!

Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met parkeersensoren en/of -camera’s en er zijn auto’s die volledig automatisch kunnen inparkeren. Maar dan nog is het handig als je zelf kunt inparkeren, zonder piepjes die je waarschuwen voor de auto die voor of achter je staat geparkeerd.

“Inparkeren of fileparkeren is een basisvaardigheid die elke automobilist onder de knie moet hebben”, vindt ook Aleš Horčička, voorzitter van de vereniging van rijscholen in Tsjechië. “Er zijn nog genoeg auto’s die geen parkeerhulpsystemen hebben. En fileparkeren is echt geen ‘rocket science’. Met de volgende tips wordt inparkeren een makkie, of je nu vooruit of achteruit inparkeert, en of je nu haaks of parallel parkeert.”

Achteruit fileparkeren

Kijk eerst goed of de plek waar je wilt parkeren groot genoeg is. En controleer of je hier überhaupt mag parkeren.

·         Houd een afstand van ongeveer één meter aan ten opzichte van de auto die al geparkeerd staat. Stop als de buitenspiegels van beide auto’s op één lijn staan. Is de andere auto langer of korter? Lijn dan de achterbumpers uit. 

·         Draai aan het stuur zodat de achterzijde van je auto richting het trottoir beweegt en begin zachtjes achteruit te rijden. 

·         Zodra de auto in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de stoeprand staat, zet je de wielen recht en rijd je verder achteruit. 

·         Als de rechter A-stijl van je auto op gelijke hoogte is met de achterkant van de al geparkeerde auto, draai je weer aan het stuur. 

·         Rijd rustig het parkeervak in, parkeer je auto in het midden van het parkeervak en zorg ervoor dat de wielen recht naar voren wijzen. 

·         Gefeliciteerd! Je staat keurig ingeparkeerd.

Bij die laatste stap bewijzen parkeersensoren hun nut. Die geven aan hoever je nog kunt rijden zonder dat je de auto achter je raakt. De Škoda Fabia is vanaf het uitrustingsniveau Ambition standaard uitgerust met parkeersensoren achter. Parkeersensoren voor en achter zijn optioneel, maar dan krijg je ook een systeem dat de auto automatisch afremt op het moment dat je toch je achterligger dreigt te raken (Manoeuvre Assist).

De Škoda Octavia is ongeacht de uitrusting voorzien van parkeersensoren achter en is vanaf de Business Edition uitgerust met parkeersensoren rondom. Een achteruitrijcamera is bijvoorbeeld standaard op de Škoda Karoq (Business Edition Plus en Sportline Business).

Achteruit inparkeren

Achteruit inparkeren vinden de meeste automobilisten een stuk eenvoudiger dan fileparkeren, maar vergis je niet. Als je bijvoorbeeld niet midden in het parkeervak staat, kan de bestuurder naast je vaak lastiger instappen omdat jouw auto te dicht op de zijne staat. Neem dus altijd even de moeite om je auto keurig in het vak te zetten. En hoe verleidelijk het ook is om de auto met zijn neus in te draaien, kies ervoor om de auto achteruit in te parkeren. Dan hoef je naderhand niet achteruit de weg op te rijden als je weer wilt vertrekken.

·         Stop op ongeveer een meter afstand van de geparkeerde auto's, zodat de achterkant van je auto op gelijke hoogte is met de voorkant van de dichtstbijzijnde geparkeerde auto. 

·         Draai het stuur zodat de wielen van de auto in de juiste richting staan. 

·         Rijd beheerst achteruit en kijk hierbij regelmatig in de buitenspiegels zodat je zeker weet dat je op afstand blijft van de auto’s naast je. 

·         Zodra je auto keurig in het midden van het parkeervak staat, zet je de wielen recht. Op die manier voorkom je dat je onbedoeld naar links of rechts rijdt op het moment dat je het parkeervak weer wilt uitrijden. Dat je wielen niet recht staan, ben je dan namelijk allang weer vergeten.

Lees ook: Jouw Škoda krijgt wat?! Treinwaarschuwing komt eraan!

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.