Leusden,
03
januari
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

6 tips voor autorijden in het donker

6 tips voor autorijden in het donker

Samenvatting

Veel mensen vinden het eng: autorijden in het donker. Maar in de winter valt daar moeilijk aan te ontkomen, want de zon laat zich amper zien. Hier zijn 6 tips om rijden in het donker makkelijker te maken.

Goed nieuws: de kortste dag van het jaar ligt al achter ons. Vanaf nu blijft het weer langer licht en dat vergemakkelijkt het autorijden. Ontkom je er niet aan om in het donker te rijden, gebruik dan onze tips om veilig en zelfverzekerd de weg op te gaan.

1. Bereid je goed voor

Als je de route niet kent, bekijk hem dan vooraf met bijvoorbeeld Google Maps. Zo krijg je een idee van de (snel)wegen die je gaat volgen en de afslagen die je gaat nemen. Zo heb je tijdens het rijden een beter beeld van waar je bent en waar je naartoe gaat. Dat rijdt fijner. Bij een goede voorbereiding hoort ook uitgerust vertrekken, want autorijden in het donker kost meer energie.

2. Laat je ogen wennen

Iedereen weet dat je ogen even moeten wennen aan de duisternis. Daarna zie je al snel heel veel meer. Dus of je nu vanuit je woonkamer of een fel verlichte parkeergarage vertrekt, geef je ogen even de tijd om te wennen.

3. Zorg dat je auto er klaar voor is

Niet alleen jij moet goed voorbereid zijn, je auto ook. Goed werkende koplampen en achterlichten zijn essentieel, maar een schone voorruit ook. Anders glinsteren de koplampen van je tegenliggers nog hinderlijker. Zet de verwarming net warm genoeg, zodat je scherp en alert blijft. De radio aan of uit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Presteer je beter met muziek, dan moet je de geluidsinstallatie zeker aanzetten. 

4. Neem alle tijd

Je houdt niet van autorijden in het donker, maar je doet het toch. Dan ben jij de baas. Neem de tijd, zodat je niet gehaast achter het stuur zit en de fijnste route kunt rijden. Dat kan betekenen dat je omrijdt over een goed verlichte snelweg. Onderzoek heeft trouwens aangetoond wat jij al weet: straatverlichting is beter voor de verkeersveiligheid.

5. Houd de navigatiekaart ernaast

Heeft jouw auto een navigatiesysteem? Inzoomen op de weg waar je rijdt, is een handig hulpmiddel wanneer je weinig ziet in de duisternis. Maar ook in de regen, hagel of sneeuw. Op de kaart zie je het verloop van de weg, met al zijn slingers en bochten, plus naderende afslagen. 

6. Kijk langs de koplampen van tegenliggers

Maak niet de fout om continu in de koplampen van je tegenliggers te kijken. Ja, ze zijn hinderlijk, maar probeer ze te negeren en naar je eigen weghelft te kijken. Vaak kun je de koplampen in je binnenspiegel wegdraaien met het hendeltje eronder. Wordt de schittering je al snel te veel, overweeg dan een nachtbril. De opticien kan je daarmee helpen. 

Bonustip: Koop een ŠKODA met LED Matrix-koplampen

Goede verlichting verhoogt de veiligheid, en ook het rijcomfort. Het fijne aan LED Matrix-koplampen is dat ze altijd optimaal zicht bieden, zonder tegenliggers te verblinden. De techniek is geavanceerd maar betaalbaar. LED Matrix-koplampen zijn leverbaar voor de nieuwe ŠKODA OCTAVIA, de ŠKODA SUPERB en de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV.

Lees ook: Zo spot je winterse gevaren (met rallyheld Jan Kopecký)