Leusden,
05
mei
2022
|
13:10
Europe/Amsterdam

6,6% rendement voor ŠKODA AUTO in eerste kwartaal ondanks grote uitdagingen

6,6% rendement voor ŠKODA AUTO in eerste kwartaal ondanks grote uitdagingen

  • Wereldwijd 186.200 auto’s afgeleverd
  • Operationale winst in totaal 337 miljoen euro 
  • Toelevering van onderdelen naar verwachting verbeterd vanaf tweede helft dit jaar
Samenvatting

ŠKODA AUTO leverde in het eerste kwartaal wereldwijd 186.200 auto’s af (-25,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar). Met 337 miljoen euro lag het bedrijfsresultaat 24,8% lager dan vorig jaar, terwijl het rendement op de omzet een solide 6,6% is. De lagere resultaten zijn het gevolg van het aanhoudende chiptekort en de verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf gaat in de komende maanden consequent het NEXT LEVEL EFFICIENCY+-programma voortzetten, en verwacht dat de levering van onderdelen in de tweede helft van het jaar zal verbeteren.

ŠKODA AUTO kijkt terug op een buitengewoon uitdagend eerste kwartaal. Ondanks de grote uitdagingen, startte het merk het jaar 2022 met de succesvolle introductie van de nieuwe FABIA, KAROQ en ENYAQ COUPÉ iV. De omzet van de ŠKODA AUTO Groep* steeg licht, tot 5,1 miljard euro (+1,0% ten opzichte van het voorgaande jaar) als gevolg van consolidatie-effecten. Het bedrijfsresultaat daalde echter met 24,8% tot 337 miljoen euro, terwijl het rendement op de omzet is uitgekomen op een solide 6,6%. 

ŠKODA AUTO pakt de huidige uitdagingen aan met zijn NEXT LEVEL EFFICIENCY+-programma. Het belangrijkste doel is het bereiken van een leiderschapspositie op het gebied van kosten, in vergelijking met de belangrijkste Europese concurrenten. Het bedrijf wil daarnaast op termijn een duurzaam rendement op de omzet van ten minste 8% bereiken. Het programma richt zich op het maximaliseren van het winstpotentieel en het optimaliseren van materiaal-, productie- en vaste kosten. Door de consolidatie van Volkswagen Group Rus onder ŠKODA AUTO in het begin van het jaar zijn de gerapporteerde indicatoren niet direct te vergelijken met dezelfde periode vorig jaar.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.