Leusden,
22
maart
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Autorijden tijdens het coronavirus: tips van ŠKODA

Autorijden tijdens het coronavirus: tips van ŠKODA

Samenvatting

De hele wereld is in de ban van het coronavirus. Ongetwijfeld heb je meegekregen dat het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar dat kan natuurlijk niet altijd, soms móet je ergens naartoe met de auto. Wij hebben tips hoe dit zo hygiënisch mogelijk kan.

Het belangrijkste is dat je contact met andere mensen tot een minimum beperkt. Als je toch ergens naartoe moet met de auto, neem dan een paar simpele maatregelen. In het ideale geval ga je nergens heen. Is het toch noodzakelijk, reis dan bij voorkeur alleen. Maar ook dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Als je samen met iemand in de auto zit, wees er dan zeker van dat deze persoon niet verkouden is of symptomen heeft die gerelateerd zijn aan het coronavirus, zoals problemen met de luchtwegen. Zorg ervoor dat je de gegevens van de andere passagiers hebt, zodat je contact met ze kunt opnemen als je er later achter komt dat je besmet bent. Ga je tanken, maak dan altijd gebruik van de plastic handschoenen die bij het tankstation hangen. Nog beter: zorg dat je er een aantal in je dashboardkastje hebt liggen!

In de auto zit je in een cocon, je komt natuurlijk niet in contact met anderen als je onderweg bent naar de supermarkt, de apotheek of het afhaalrestaurant. Toch is reizen met de auto niet helemaal zonder risico.

Desinfecteer je stuur

Als je fysiek contact hebt gehad met andere mensen en vervolgens gaat autorijden, dan zijn er een paar dingen die je even moet doen. Desinfecteer alle oppervlakken die je aanraakt voor en na de rit, vooral als je de auto met iemand deelt of iemand een lift geeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen van de binnenkant die je moet desinfecteren: Stuur, versnellingspook, handrem, portiergrepen, knoppen radio en infotainment, stengels aan de stuurkolom: zowel ruitenwisser als richtingaanwijzer, armsteunen, stoelverstelling, raamstijlen

Twee handige hulpjes om het interieur van je auto te desinfecteren: isopropanol en een microvezeldoekje.

Wat je sowieso moet doen, is het stuur, de versnellingspook, de handrem, de deurgrepen, de knoppen van je radio en het touchscreen van je infotainmentsysteem desinfecteren. Vergeet ook de stengels van de richtingaanwijzers en ruitenwissers niet en de knoppen van de cruise control. Sla bovendien de armsteunen, de stoelverstelling (elektrisch of mechanisch), de elektrische raambediening, de raamstijlen en de portiergrepen aan de buitenkant (ook die van de bagageruimte) niet over. Voor taxichauffeurs en andere mensen die vaak passagiers meenemen, is dit extra belangrijk.

Welke middelen je daarvoor kunt gebruiken? Heel simpel: veel spullen die je misschien al in huis hebt. Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol (wat toegepast wordt als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg) is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto. Sterker nog, autofabrikanten en dealers gebruiken ze zelf ook om onderdelen te desinfecteren. Je kunt zelfs alcohol gebruiken om de stoelbekleding en andere zachte oppervlakken in de auto schoon te maken. Pas alleen een beetje op met de dosering.

Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, maar je moet ook niet als een malle gaan schrobben. Dan kan het materiaal verkleuren. Poets je voorzichtig en druk je niet te hard, dan is er niets aan de hand. Behandel het leer na het reinigen wel even met een beschermend middel voor het leer.

Mondkapjes beschermen anderen, mondmaskers beschermen jezelf

Het is een risico om passagiers mee te nemen. Mensen die bang zijn dat ze iemand zullen besmetten, kunnen een mondkapje dragen om de anderen te beschermen. Zo’n mondkap laat ook zien dat ze aan de andere passagiers denken en hun best willen doen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Om jezelf tegen het coronavirus te beschermen, heb je een mondmasker van klasse FFP3 of beter nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen van de buitenkant die je moet desinfecteren: Deurgrepen, deurlijst, handgreep achterklep

Aan de buitenkant van de auto desinfecteer je de delen die je aanraakt. Dat zijn voornamelijk de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. Dit is extra belangrijk voor taxichauffeurs en andere automobilisten die passagiers vervoeren.

Gebruik daarvoor nooit waterstofperoxide, want de kans is groot dat de lak van je auto beschadigt. Vermijd schoonmaakproducten die ammonia bevatten voor het poetsen van de touchscreens. Microvezeldoekjes zijn ideaal voor het reinigen van uiteenlopende oppervlakken.

Een tip voor alle automobilisten: in de EHBO-doos van je auto kan een mondkapje zitten. In sommige Europese landen was dit een verplicht onderdeel van de uitrusting. In een paar landen is dat nog steeds zo. Kijk dus eens in je verbanddoos, misschien vind je daar een mondkapje.

Lucht je auto grondig nadat je hem hebt schoongemaakt. Over luchten gesproken: reinig ook de airco-installatie van je auto. Wat je zelf kunt doen, is een speciale spray kopen (bijvoorbeeld online of bij een tankstation) voor het reinigen van airco- en ventilatiesystemen van auto’s. Hoewel dit niet zo effectief is als een professionele reiniging, kan het toch helpen om het risico te verkleinen. Het virus hecht zich namelijk minder snel aan een schoon systeem.

Veilig tanken

Als je met de auto op pad gaat, moet je vroeger of later tanken. Wees bij het tankstation alert op je hygiëne. Minimaliseer het contact met het personeel, tank zelf (in sommige landen is dit niet zo vanzelfsprekend als in Nederland) en was na afloop direct je handen. Kan dat niet, desinfecteer ze dan met desinfecterende gel. Zorg ervoor dat je die in de auto hebt.

In het beste geval ga je tanken bij een onbemande pomp en gebruik je een contactloze betaalmethode om af te rekenen. Gooi de tank helemaal vol, zodat je even vooruit kunt.

Sommige maatregelen mogen dan nogal drastisch lijken, het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Hoe kleiner we de kans op verspreiding van het virus maken, des te sneller wordt ons leven weer normaal. Wees alert, maak zo min mogelijk contact met anderen en als je met de auto reist, doe dat dan alleen. Vergeet daarbij niet om je handen grondig te wassen en desinfecterende gel te gebruiken. 

5 tips voor veilig autorijden tijdens het coronavirus

1. Als je met de auto gaat, ga dan alleen

2. Als je niet alleen gaat, bescherm dan jezelf en de passagiers met mondkapjes of -maskers. Zorg ervoor dat je hun contactgegevens hebt.

3. Desinfecteer je auto grondig. Vooral de delen die je vaak aanraakt.

4. Bescherm jezelf en anderen met een mondmasker of -kapje. Misschien zit er een mondkap in de EHBO-doos van de auto.

5. Tank veilig. Gebruik contactloos betalen waar mogelijk.