Leusden,
08
december
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Autoruiten krabben met draaiende motor; mag dat?

Autoruiten krabben met draaiende motor; mag dat?

De voorruit van je Škoda is bedekt met een laag ijs – dun, maar keihard. Zelfs de ijskrabber die elke Škoda heeft, krijgt er amper vat op. Mag je in dit geval de motor starten en met behulp van de ontwasemingsfunctie verder krabben? Of kun je hier een boete voor krijgen?

Het is precies andersom: je had een boete kunnen krijgen als je met een bevroren voorruit was gaan rijden. Want het is verplicht om voldoende zicht naar voren en opzij te hebben zodra je de weg opgaat. Ben je onderweg met besneeuwde of bevroren ruiten, dan kan je dat in Nederland een boete opleveren van 240 euro. Maar bedenk vooral dat het levensgevaarlijk is.

Met de genoemde boete kom je er nog gemakkelijk vanaf, want slecht zicht naar achteren in je (bevroren) buitenspiegels, kan resulteren in een extra bekeuring van 140 euro. Bij elkaar opgeteld is dat 380 euro boete. Daar hoef je met de Škoda Fabia niet bang voor te zijn. Al vanaf het goedkoopste uitrustingsniveau Active zijn elektrisch verstelbare én verwarmbare buitenspiegels inbegrepen.

Niet doen

De ruiten krabben met een draaiende motor is in Nederland dus niet verboden. Tijdens het ijskrabben (met uiteraard de Simply Clever-ijskrabber die elke Škoda heeft) mag je de motor starten. De reden waarom automobilisten dit doen, is omdat ze gebruik willen maken van de ontwasemings- en ontdooifuncties van de klimaatregeling. Simply Clever, denk je wellicht, maar toch kun je dit beter niet doen.

Beter voor motor en milieu

De ruiten krabben met draaiende motor wordt door onder meer de ANWB afgeraden. Het is voor een auto belangrijk dat hij zo snel mogelijk op temperatuur komt. Anders kan de motor sneller slijten. En een auto wordt het snelst warm als je er meteen mee gaat rijden. Als de motor stationair draait, warmt hij nauwelijks op. Ook is het beter voor het milieu als je niet nodeloos met een draaiende motor op de weg staat.

Weet dat je met de Škoda Connect-app het interieur van je volledig elektrische Škoda en plug-in hybride kunt voorverwarmen. Hiermee kun je ook de ventilatie instellen. Op die manier smelt het ijs sneller zonder dat de motor loopt. Handig is dat je dit van tevoren kunt inplannen. 

Lees ook: Zo maak je de ruiten van je auto ijsvrij

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.