Leusden,
20
maart
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Hier wordt straks de SUPERB plug-in hybride gebouwd

Hier wordt straks de SUPERB plug-in hybride gebouwd

Samenvatting

De SUPERB krijgt een stekker en dat is een primeur. Wij nemen alvast een kijkje in de fabriek waar ŠKODA’s eerste plug-in hybride straks van de band rolt.

Het verschil tussen een ‘gewone’ hybride en een plug-in hybride zit al in de naam: de een kun je inpluggen in het stopcontact, de ander niet. Het accupakket van een auto met stekker is bovendien groter, zodat je na het opladen tientallen kilometers elektrisch kunt rijden – en niet alleen korte stukjes, zoals met een hybrideauto zónder stekker.

Fluisterstil en uitstootvrij

Het is een prettig vooruitzicht dat je in de grote, comfortabele SUPERB fluisterstil en uitstootvrij door stadscentra kunt rijden. Als de accu leeg raakt, springt de verbrandingsmotor automatisch aan. Door de auto regelmatig op te laden, kun je het brandstofverbruik fors terugdringen. Sterker nog: als je zonnepanelen hebt, rijd je op stroom die zo goed als gratis is.

Gebouwd in Kvasiny

Maar zo ver is het nog niet – de plug-in hybride SUPERB moet nog gebouwd worden. Hier gaat het allemaal gebeuren: in de ŠKODA-fabriek in Kvasiny, in het noordoosten van Tsjechië. Er werken ongeveer 9000 mensen. In 2018 is hier een recordaantal ŠKODA’s gebouwd: ruim 300.000. Niet eerder rolden zoveel auto’s van de band in Kvasiny. De modellen die hier gemaakt worden, zijn de SUPERB, de KODIAQ en de KAROQ.

Van KODIAQ tot SUPERB

Kort geleden is de Kvasiny-fabriek ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid. Niet eerder in de tachtigjarige geschiedenis van de fabriek, is hij zo grondig vernieuwd. Dit had alles te maken met ŠKODA’s suv-programma, dat begon met de KODIAQ. Vorig jaar opende een nieuw, multifunctioneel onderzoekscentrum zijn deuren. Hier worden nieuwe auto’s uitgebreid getest en worden pre-productiemodellen bewaard. We houden onze ogen open voor een SUPERB met een stekkerklepje …

Welkom Volkswagen Passat

Op dit moment wordt de fabriek klaargestoomd voor de start van ŠKODA’s elektrische toekomst. De SUPERB plug-in hybride rolt hier nog in 2019 van de band. Vanaf 2023 wordt ook de Volkswagen Passat gebouwd in deze fabriek.

Lees ook: Waar worden ŠKODA's gemaakt?