Leusden,
25
augustus
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

In welke landen zijn veiligheidsvesten verplicht?

In welke landen zijn veiligheidsvesten verplicht?

Samenvatting

Heb jij een veiligheidsvest in de auto? Misschien niet, want in Nederland is dat niet verplicht. Maar hoe zit het in andere Europese landen? Een overzicht.

In veel Europese landen ben je verplicht om een veiligheidsvest, een EHBO-doos of een gevarendriehoek binnen handbereik te hebben in de auto. Of alle drie. Er is ook één land waar je in staat moet zijn om kapotte lampen direct te vervangen. Kortom, voordat je door Europa gaat reizen, wil je waarschijnlijk de nodige pech-onderweg-artikelen kopen.

Hieronder zie je bij elk veiligheidsartikel de landen staan waar je het verplicht in de auto moet hebben. Hierbij vertrouwen we op informatie van de ANWB. We gaan uit van de veertien populairste vakantielanden van Europa, namelijk: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Om gedoe te voorkomen

Toelichting: elk land heeft zijn eigen regels en adviezen. Soms is de lokale bevolking verplicht om een brandblusser of een EHBO-doos in de auto te hebben, maar geldt dat strikt genomen niet voor mensen uit het buitenland, zoals Nederlandse vakantiegangers. Maar je zult toch maar een lokale politieagent treffen die daar anders over denkt. Daarom zie je hieronder bij sommige landen de afkorting ‘ogtv’ staan: Om Gedoe Te Voorkomen. 

Veiligheidsvest

In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z’n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik. Daarom maakt ŠKODA er een gewoonte van om het reflectievest vlakbij de bestuurder op te bergen, zoals onder de stoel, onder de vloermat of in het deurvak. Een recente Simply Clever-oplossing is een geel vest in elk portier. Wel zo veilig als het hele gezin met pech langs de weg komt te staan. En bovendien een must in Italië, want daar moet je genoeg fluorescerend gekleurde hesjes meebrengen voor alle inzittenden.

Een veiligheidsvest is verplicht in België, Duitsland, Frankrijk, Italië (alle inzittenden), Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal (ogtv) en Spanje.

Gevarendriehoek

Driedubbelcheck of jouw auto een gevarendriehoek aan boord heeft. Want álle landen die eisen stellen aan de veiligheidsuitrusting van auto´s, verplichten de rode driehoek. En landen die met adviezen werken, zoals Groot-Brittannië, adviseren het met klem. 

Deze landen verplichten het meebrengen of gebruiken van een gevarendriehoek: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal (ogtv), Spanje, Zweden (ogtv) en Zwitserland.

EHBO-doos en brandblusser

De EHBO-doos en de brandblusser vormen in sommige landen een duo, zoals peper en zout of ŠKODA-oprichters Laurin en Klement. Zowel in België (ogtv), Griekenland als Luxemburg (ogtv), moet je ze allebei in de auto hebben. In Duitsland is alleen de verbanddoos verplicht (ogtv). Oostenrijk doet het net weer anders. De brandblusser mag je thuis laten, maar de verbanddoos is verplicht en er worden extra eisen aan gesteld: hij moet stevig en vuilbestendig zijn.

Reservelampen

Er zijn twee dingen die je moet weten als je naar Frankrijk gaat. Punt één: als er een lamp van je auto kapot gaat, moet je die onmiddellijk vervangen. Je bent dus verplicht om reservelampen mee te nemen. Tenzij jouw auto xenon- of ledverlichting heeft, dan hoeft het niet. Punt twee: de alcoholtest waaraan je vóór coronatijd moest denken als je naar Frankrijk ging, hoef je sinds mei 2020 niet langer in de auto te hebben.

Makkelijke landen

In Groot-Brittannië is geen enkel veiligheidsartikel verplicht. Je wordt wel geadviseerd om een gevarendriehoek, een veiligheidsvest en een verbanddoos mee te nemen. Nederland is ook een ‘makkelijk’ land wat betreft veiligheidsspullen, maar weet dat je een gevarendriehoek moet gebruiken als jouw gestrande auto slecht zichtbaar is voor naderend verkeer. In Denemarken en Zwitserland net zo. In Zweden is een gevarendriehoek ook aan te raden om gedoe te voorkomen. 

Verplichte pech-onderweg-artikelen kopen

Voor circa 75 euro koop je een volledige veiligheidsuitrusting in de webshop van ŠKODA. Dat is het totaalbedrag van de EHBO-verbanddoos van ŠKODA, een gevarendriehoek met uitklapbare pootjes, een Ajax-brandblusser en een set van vijf veiligheidsvestjes. Hoewel één reflectievest in veel landen voldoende is, pak je het liever meteen goed en veilig aan.

Lees ook: Doe de check: is jouw zithouding in de auto wel veilig?

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.