Leusden,
29
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Makkelijk mikken met ŠKODA’s achteruitrijcamera

Makkelijk mikken met ŠKODA’s achteruitrijcamera

Samenvatting

Wist je dat het aankoppelen van een caravan, vouwwagen of aanhanger veel makkelijker gaat met een trucje van de achteruitrijcamera? Wij demonstreren ‘Trekhaakvisie’ met een ŠKODA KODIAQ RS.

Soms is een achteruitrijcamera pure noodzaak. Neem onze autotrailer als voorbeeld: hij is zo laag dat we er in de binnenspiegel en door de achterruit van de hoge KODIAQ RS gewoon overheen kijken. Gelukkig prijkt onder het ŠKODA-embleem op de achterklep een camera. Het beeld verschijnt lekker groot op het centrale touchscreen.

Het idee om een camera aan de achterkant van de auto te bevestigen, is al ruim 60 jaar oud. Een studiemodel van het Amerikaanse merk Buick – de Centurion uit 1956 – had de primeur. Het beeld dat zijn camera vastlegde, verscheen op een televisie in het dashboard. Dat was in ieder geval de bedoeling. Naar het schijnt heeft niemand de allereerste achteruitrijcamera ooit in werking gezien…

Trekhaakvisie: handig bovenaanzicht

De achteruitrijcamera geeft je ‘ogen’ in je achterbumper en dat helpt vanzelfsprekend bij het aankoppelen van een aanhanger. Maar de camera geeft je ook een handig bovenaanzicht van de trekhaak en de kogelkoppeling van de boedelbak of caravan.

Een gele richtlijn laat zien waar de trekhaak belandt als je aan het stuur draait. Vervolgens is het een kwestie van voorzichtig achteruitrijden en goed mikken. Volg de gele lijn en je plaatst de trekhaak tot op de centimeter nauwkeurig. Zo is het daadwerkelijke aankoppelen een peulenschil. De knop waarmee je ‘Trekhaakvisie’ inschakelt, lijkt op het bijbehorende camerastandpunt: een bovenaanzicht van een auto die achteruitrijdt naar een trailer.

ŠKODA’s met achteruitrijcamera

Op dit moment zijn bijna alle modellen van ŠKODA leverbaar met een achteruitrijcamera of ze hebben ’m zelfs standaard. Alleen bestuurders van de CITIGO moeten terugvallen op parkeersensoren. Een trekhaak kan ook besteld worden op alle ŠKODA’s die het formaat stadsauto ontgroeid zijn. Kijk voor prijzen en mogelijkheden in de ŠKODA webshop.

Achteruitrijcamera wordt verplicht

Over niet al te lange tijd zal elke nieuwe auto over een achteruitrijcamera beschikken. De Europese Commissie heeft namelijk besloten dat de achteruitrijcamera tot de verplichte veiligheidssystemen behoort die elke nieuwe personenauto vanaf 2022 moet hebben. Wie had dat in 1956 kunnen voorzien?

Lees ook: Bekijk de ŠKODA KODIAQ RS van alle kanten