Leusden,
01
november
2023
|
10:59
Europe/Amsterdam

Škoda Auto: nieuwe zonnepanelen op het dak dragen bij aan een CO2-neutrale productie

Škoda Auto: nieuwe zonnepanelen op het dak dragen bij aan een CO2-neutrale productie

  • Škoda Auto heeft meer dan 5.400 zonnepanelen geïnstalleerd op zijn productiehallen en logistieke gebouwen in Mladá Boleslav, in samenwerking met ČEZ ESCO en ŠKO-ENERGO.
  • Verwachting is dat zonnesystemen jaarlijks meer dan 2 gigawattuur aan emissievrije elektriciteit opwekken.
  • Nieuwe installaties mijlpaal in Škoda’s inspanningen om tegen eind decennium CO2-neutraliteit te bereiken in zijn Tsjechische fabrieken.


Škoda Auto maakt de weg vrij voor een CO2-neutrale productie in zijn Tsjechische fabrieken tegen het einde van het decennium. In samenwerking met ČEZ ESCO en ŠKO-ENERGO heeft de autofabrikant drie fotovoltaïsche daksystemen in gebruik genomen in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav en het logistieke centrum van Škoda Parts Center. Met een oppervlakte van meer dan 10.000 m², wat gelijk is aan meer dan 15 tennisbanen, zal de nieuwe zonne-energiecentrale naar verwachting jaarlijks meer dan 2 gigawattuur aan emissievrije elektriciteit opwekken met behulp van de meer dan 5.400 zonnepanelen. Met deze energieopbrengst kunnen ongeveer 25.000 exemplaren van de Enyaq met het 77kWh accupakket volledig worden opgeladen.

Daniel Beneš, voorzitter van de Raad van Bestuur van ČEZ ESCO: “Bij ČEZ ESCO werken we hard aan het CO₂-vrij maken van onze energievoorziening en het veiligstellen van de energievoorziening. Ons doel is om in 2030 6 gigawatt uit hernieuwbare bronnen te produceren en in 2040 CO₂-neutraal te zijn in onze energieproductie. Als toonaangevend energiebedrijf in Tsjechië zetten we ons in om zowel particuliere als industriële klanten te ondersteunen bij het verminderen van hun CO₂-voetafdruk. De fotovoltaïsche energiecentrale bij Škoda Auto sluit perfect aan op deze doelstellingen.”

Expertise op het vlak van hernieuwbare energie – samenwerking met ČEZ ESCO en ŠKO-ENERGO

De eerste samenwerking tussen Škoda Auto, ČEZ ESCO en energieleverancier ŠKO-ENERGO op het gebied van zonne-energiesystemen is eind 2019 van start gegaan. De zonnepanelen op het Škoda Auto Service Center in Kosmonosy zijn geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 2.200 m² en wekken jaarlijks meer dan 450 megawattuur op, waarmee bijna 17 procent van de energiebehoefte van het Service Center wordt gedekt.

In februari 2021 is Škoda Auto een uitgebreid partnerschap aangegaan met ŠKO-ENERGO en ČEZ ESCO met als doel een zonne-energiecentrale te bouwen met in totaal 5.468 geavanceerde fotovoltaïsche modules: te weten 3.020 panelen op het Škoda Parts Center, 1.328 panelen op de U6C-hal en 1.120 panelen op de M12L-hal. Deze modules leveren een nominaal vermogen van 2.146 kilowattpiek (kWp).

Het succes van Škoda Auto met zonne-energie in de fabrieken in Aurangabad en Pune in India

Škoda Auto bevordert de productie van duurzame energie in al zijn fabrieken over de gehele wereld. In India is het fotovoltaïsche systeem in de fabriek in Aurangabad sinds 2018 aangesloten op het elektriciteitsnet. Door alleen al in het afgelopen jaar meer dan 1.440 megawattuur op te wekken, is de afhankelijkheid van de fabriek van ingekochte energie met 40 procent verlaagd.

Een zonne-energiecentrale op het dak van de Chakan-fabriek in Pune werd in februari 2023 uitgebreid. Met een piekvermogen van 18,5 MWp kan deze nu jaarlijks 26.600 megawattuur aan elektriciteit produceren, waarmee 30 procent van het elektriciteitsverbruik van de locatie wordt gedekt. De energiecentrale compenseert effectief meer dan 28 procent van de CO₂-uitstoot die de jaarlijkse autoproductie van de productievestiging veroorzaakt.

Het streven van Škoda Auto naar duurzaamheid en CO₂-neutraliteit

In overeenstemming met zijn Next Level – Škoda Strategy 2030 heeft Škoda Auto specifieke doelen gesteld qua milieubescherming op het gebied van ‘GreenFactory’, ‘GreenProduct’ en ‘GreenRetail’. Het bereiken van een CO₂-neutrale productie in de drie fabrieken in Tsjechië tegen 2030 vormt een belangrijk aspect op het vlak van ‘Green Production’. De fabriek in Vrchlabí bereikte deze mijlpaal al in 2020. De verschillende maatregelen die de Tsjechische autofabrikant heeft genomen om de ecologische voetafdruk van zijn bedrijfsactiviteiten rigoureus te verminderen, strekken zich uit over de gehele waardeketen.

download

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.