Leusden,
14
mei
2018
|
11:06
Europe/Amsterdam

ŠKODA opent multifunctioneel competentiecentrum bij fabriek in Kvasiny

ŠKODA opent nieuw competentiecentrum

  • Test- en kwaliteitscentrum, logistiek centrum en opslag voor preproductievoertuigen nu onder één dak
  • ŠKODA-fabriek eveneens uitgebreid met laadstations voor elektrische auto’s en een nieuw elektriciteitsnetwerk
  • Vanaf 2019 loopt in Kvasiny de nieuwe ŠKODA SUPERB plug-in hybride van de band

ŠKODA AUTO heeft een nieuw competentiecentrum geopend bij zijn fabriek in het Tsjechische Kvasiny. In het multifunctionele gebouw zijn een evenementenhal, opslagruimte voor preproductievoertuigen, logistieke trainingsfaciliteiten en een test- en kwaliteitscentrum ondergebracht. ŠKODA heeft in totaal 13,5 miljoen euro in het complex geïnvesteerd. Daarbij is de fabriek in Kvasiny – waar vanaf 2019 de ŠKODA SUPERB plug-in hybride gebouwd gaat worden – uitgerust met laadstations voor elektrische auto’s en een nieuw elektriciteitsnetwerk.

In het nieuwe competentiecentrum in Kvasiny zijn nu alle testafdelingen samengebracht. Dat betekent dat de afstanden tussen de verschillende laboratoria kleiner geworden zijn, waardoor de uitslagen van onder meer geluids-, geur- en trillingstesten sneller te analyseren zijn.

Het testcentrum heeft bijvoorbeeld een waterkamer. Hierin kunnen alle omstandigheden tussen een lichte motregen en een tropische stortbui (50 liter water per vierkante meter bij 30 graden Celsius) worden nagebootst. Ook is er een stille ruimte, waarin onderzoekers hinderlijke rijgeluiden kunnen analyseren, en een zogenoemde ‘shaker’, die trillingen in een auto kan simuleren. Er is ook een laboratorium voor dynamische tests.

Hypermodern is eveneens het logistieke centrum, dat volledig operationeel is na een bouwperiode van slechts negen maanden. Het beslaat 1.500 vierkante meter (ongeveer een derde van het hele competentiecentrum) en wordt gebruikt om bijvoorbeeld onderdelen op te slaan die worden gebruikt in preproductievoertuigen.

De logistieke trainingsfaciliteiten nemen 800 vierkante meter in beslag. Daar leren werknemers onder andere hoe ze met kleine en grote kratten (KLT/GLT), geautomatiseerde voertuigsystemen (AGV) en trailers met E-frames moeten omgaan. In een van de ruimtes kunnen virtuele trainingen worden gegeven.

De ŠKODA-fabriek in Kvasiny ondergaat momenteel de meest ingrijpende uitbreiding en modernisering in zijn geschiedenis. Tot nu toe heeft ŠKODA al 7 miljard Tsjechische kroon (zo’n 274 miljoen euro) in de opwaardering van het productieproces gestoken. De productiecapaciteit van de fabriek wordt de komende jaren verhoogd naar 300.000 auto’s per jaar. Momenteel worden in Kvasiny de SUPERB, KODIAQ en KAROQ gebouwd. Vanaf 2019 komt daar de SUPERB PHEV bij, de eerste plug-in hybride van ŠKODA.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.