Leusden,
18
september
2019
|
15:25
Europe/Amsterdam

ŠKODA start productie SUPERB iV

ŠKODA start productie SUPERB iV

  • SUPERB iV plug-in hybride eerste geëlektrificeerde productiemodel van ŠKODA
  • Productie plug-in hybride op dezelfde lijn als ŠKODA’s met conventionele aandrijflijn

Vandaag is de eerste SUPERB iV van de lijn gerold in de fabriek van ŠKODA in het Tsjechische Kvasiny. De ŠKODA SUPERB iV plug-in hybride wordt uitsluitend in Kvasiny gebouwd, op dezelfde productielijn als de reguliere SUPERB-varianten.

ŠKODA investeerde ongeveer 12 miljoen euro om de fabriek voor te bereiden op de specifieke productievereisten van het eerste geëlektrificeerde model in de geschiedenis van het merk. Zo werden bijvoorbeeld de carrosserieproductie en de montagehal aangepast. Dankzij de vernieuwingen in de fabriek kan de SUPERB iV plug-in hybride op dezelfde productielijn worden gebouwd als de modellen met een conventionele verbrandingsmotor. Omdat de twee aandrijflijnvarianten een verschillende bodemplaat hebben, moest een deel van de machines in de carrosserieafdeling worden aangepast.

De hal voor de kwaliteitscontrole werd volledig vernieuwd, waarbij de werkplekken voor de productie en eindcontrole van de auto’s nieuw zijn ingericht. Binnen de productielijn installeerde ŠKODA ook een extra container voor chassisframes en een robot voor hoogvoltage- en 12-volt-batterijen. Bovendien heeft ŠKODA de scholing van het personeel op het gebied van elektromobiliteit uitgebreid. Daartoe bouwde de autofabrikant een nieuw opleidingscentrum in Kvasiny; sindsdien hebben bijna 5.500 medewerkers daar hun opleiding afgerond.

Begin van een nieuw tijdperk

In de SUPERB iV leveren een 1.4 TSI benzinemotor en een elektromotor samen een vermogen van 160 kW/218 pk. De volledig elektrische actieradius bedraagt volgens de WLTP-cyclus maximaal 56 km; in combinatie met de benzinemotor kan tot 930 km worden afgelegd. De ŠKODA SUPERB iV en het nieuwe submerk iV E-Mobility beleefden in mei 2019 hun wereldpremière in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De marktintroductie is voorzien voor begin 2020.

De vernieuwde ŠKODA SUPERB wordt geproduceerd in de ŠKODA-fabriek in Kvasiny. Naast het vlaggenschip van het merk worden hier ook de KAROQ en KODIAQ geassembleerd. In 2018 verlieten voor het eerst in één jaar tijd meer dan 300.000 auto's de fabriek in Kvasiny, waar ongeveer 9.000 medewerkers werkzaam zijn.