Leusden,
26
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Komt dat zien: zo mooi is de Virtual Cockpit

Komt dat zien: zo mooi is de Virtual Cockpit

Samenvatting

Als iets hebberig maakt, dan is het wel de ŠKODA Virtual Cockpit. Haarscherp beeld, duidelijke informatie en vormgegeven naar jouw smaak. Hoe ziet jouw ideale instrumentenpaneel eruit?

Wat is de Virtual Cockpit?

De Virtual Cockpit is een volledig digitaal instrumentarium en komt in de plaats van de ronde toerenteller en snelheidsmeter die je gewend bent. Je blik valt er direct op, want het 10,2-inch display is lekker breed en het beeld is haarscherp. Het grote voordeel van de Virtual Cockpit is zijn uitgebreide aanpasbaarheid: je kiest zelf de vormgeving, hoe groot de klokken zijn en wat ze weergeven (snelheid, toerental, enz.). Het pièce de résistance is de bijna beeldvullende navigatiekaart.

Hoe bedien je de Virtual Cockpit?

Met de knoppen rechts op het stuur bedien je het digitale instrumentarium. Door op ‘View’ te drukken, wissel je van weergave. De navigatiekaart kan groot in beeld verschijnen, of klein, of je kiest voor een prominente toerenteller met grote snelheidsmeter (lekker sportief). Voor rustzoekers is er ook een eenvoudige weergave, met alleen een grote snelheidsmeter en de actieradius, waarbij je ziet hoeveel kilometer je nog kunt rijden tot de tank leeg is. Welke weergave je ook kiest, de actuele snelheid, de gekozen versnelling, de tijd en de buitentemperatuur worden altijd getoond.

Hier houden de mogelijkheden niet op. Druk op de meest rechter knop op het stuur om het menu te openen. Hier beweeg je doorheen met het rechter draaiwiel. Heb je genoeg van de navigatiekaart tussen de digitale klokken? Kies dan simpelweg uit vijf andere schermen: Audio, Telefoon, Wagenstatus, Rijgegevens of Hulpsystemen.

Voor extra weergave-opties verleggen we onze aandacht naar het touchscreen in het midden van het dashboard. In het Wagen-menu kun je het digitale instrumentenpaneel finetunen. Welke informatie verdient volgens jou een speciaal plekje? Het kompas bijvoorbeeld, of het gemiddelde verbruik? Of toch je favoriete radiostation?

Welke ŠKODA’s hebben de Virtual Cockpit?

De Virtual Cockpit is aan een opmars bezig dankzij de nieuwe ŠKODA SCALA en de later dit jaar te verschijnen ŠKODA KAMIQ – de nieuwe stads-SUV. Veel versies van deze betaalbare modellen zijn uit te rusten met de Virtual Cockpit.

Op dit moment zit het begeerlijke instrumentenpaneel standaard op de Sportline Business-uitvoeringen van de KAROQ en KODIAQ. De krachtige topatleet KODIAQ RS heeft ook een digitale cockpit, net als de uit voorraad leverbare SUPERB Business Edition. Bij de ŠKODA OCTAVIA komt hij van de optielijst (490 euro).

Lees ook: ŠKODA KAMIQ - eerste blik in het interieur