Leusden,
25
september
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Ode aan de stationwagen: 20 jaar FABIA COMBI

Ode aan de stationwagen: 20 jaar FABIA COMBI

Samenvatting

De ŠKODA FABIA COMBI is jarig! De succesvolle stationwagen bestaat 20 jaar. Een terugblik op drie generaties ‘klein van buiten, groot van binnen’.

De eerste generatie FABIA COMBI wordt onthuld tijdens de Paris Motor Show in 2000. Hij verschijnt een jaar na de HATCHBACK en sleept in Tsjechië meteen de titel ‘Auto van het Jaar 2001’ in de wacht. De jury roemt zijn compacte buitenmaten en vele binnenruimte voor passagiers en hun bagage. En gelijk hebben ze: de FABIA COMBI is slechts 4,22 meter lang en bevat toch een kofferbak van 426 tot 1.225 liter. En dan heeft hij ook nog een concurrerende prijs, waardoor de praktische stationwagen 20 jaar lang een geliefde gezinsauto blijft.

Sinds 2000 heeft ŠKODA 1,5 miljoen exemplaren van de FABIA COMBI gebouwd. Dit betekent dat 34 procent van alle verkochte FABIA’s een stationwagen is. Dan tellen we de FABIA PRAKTIK, een COMBI omgebouwd tot bestelauto, ook mee.

Moderne systemen voor de eerste FABIA COMBI

De eerste generatie FABIA COMBI wordt gebouwd van 2000 tot 2006. Hij overtuigt klanten niet alleen met zijn royale binnenruimte, maar ook met de riante standaarduitrusting. Ook staat de optielijst bol van de moderne systemen. Een navigatiesysteem, cruise control, parkeersensoren aan de achterzijde, elektrische stabiliteitscontrole (ESC) en automatische klimaatregeling met een gekoeld dashboardkastje behoren allemaal tot de mogelijkheden. De ingenieuze uitklapbare bekerhouder voor de bestuurder is een Simply Clever-oplossing avant la lettre.

Klanten kiezen uit vier benzinemotoren met een cilinderinhoud van 1,4 of 2,0 liter en vermogens die variëren van 60 tot 115 pk. ŠKODA vult het motorenpalet aan met twee 1,9-liter dieselmotoren van 64 pk, of 100 pk in combinatie met een turbo.

De FABIA COMBI als avontuurlijk SCOUT en SCOUTLINE

Bij de tweede generatie (2007 tot 2013) doet de SCOUT-variant van de FABIA COMBI zijn intrede. Kunststof sierdelen in grijs en zilver sieren de voor- en achterkant, evenals de wielkastranden en de onderranden van de portieren. De robuuste uitstraling wordt versterkt door het 16-inch lichtmetaal. Dieselmotoren met pompverstuiver en een inhoud van 1,4 liter en 80 pk of 1,9 liter en 105 pk, en benzinemotoren met 85 of 105 pk drijven de voorwielen aan. Je kunt kiezen uit een handgeschakelde vijfbak of een automaat met zes versnellingen. Wie avontuurlijke plannen heeft, bestelt het terreinpakket met extra bodemvrijheid erbij.

Voor de derde generatie verandert de naam van deze uitvoering in SCOUTLINE. Hij beschikt over soortgelijke details: matzwarte randen rondom de wielkasten en wagenbodem, aangedikt met een zilverkleurige voorspoiler en achterbumper. De dakrails en buitenspiegels zijn ook zilver van kleur. De FABIA COMBI SCOUTLINE staat op 16 inch lichtmetaal en is leverbaar met alle motoren in het gamma. 

Knallen met de 180 pk sterke FABIA RS COMBI

De FABIA COMBI heeft ook een sportief verleden, in de vorm van de RS-uitvoering. De tweede generatie van de compacte stationwagen krijgt de lettercombinatie die staat voor Rally Sport opgeplakt. De FABIA HATCHBACK ondergaat dezelfde behandeling. Onder de sportieve motorkap ligt een dubbel geblazen 1.4 TSI-motor die tot grote dingen in staat is. De combinatie van een mechanische supercharger en een turbo zorgt voor een imposant vermogen van 180 pk. Het sportieve topmodel dat van 2010 tot 2014 in de prijslijst staat, is uitgevoerd met een 7-traps DSG-automaat.

De MONTE CARLO-modellen maken ook sinds de tweede generatie deel uit van de FABIA COMBI-familie. Ze weerspiegelen de rallygeschiedenis van het merk met een sportief exterieur met opvallende zwarte accenten en een sportonderstel. Het overwegend zwarte interieur is voorzien van sportstoelen, fraaie sierdelen en een lederen sportstuur.

De kofferbak van de FABIA COMBI wordt alsmaar groter

Door de jaren heen, wordt de kofferbak van de ŠKODA FABIA COMBI steeds groter. In 20 jaar tijd is de standaard inhoud toegenomen met ruim 100 liter. De eerste generatie FABIA COMBI heeft een bagageruimte van 426 liter, de tweede generatie beschikt over 480 liter en de derde generatie uit 2014 schopt het zelfs tot 530 liter. Met de achterbank neergeklapt, kun je evenveel spullen meenemen als in sommige grotere en duurdere stationwagens.

Overzicht van de verkoopcijfers

FABIA COMBI eerste generatie (2000 tot 2006): 574.600 stuks

FABIA COMBI tweede generatie (2007 tot 2013): 513.400 stuks

FABIA COMBI derde generatie (2014 tot nu): 382.900 stuks

Kijk op de ŠKODA FABIA COMBI-modelpagina voor meer informatie over de derde generatie. Anders dan vroeger, kun je de ruime gezinsauto tegenwoordig ook private leasen. Bereken het maandbedrag van jouw ideale FABIA op de private lease-pagina.

Lees ook: Van welke ŠKODA RS gaat jouw hart sneller kloppen?

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.