Leusden,
08
november
2016
|
10:27
Europe/Amsterdam

ŠKODA-dochter bouwt bijzondere boiler voor milieuvriendelijker verwarmings- en stroomsysteem

  • Innovatief Power-to-Heat systeem produceert milieuvriendelijke stadsverwarming
  • Buffer tijdens piekbelastingen in het publieke elektriciteitsnet
  • Innovatieve elektrodeboiler draagt bij aan de milieudoelstellingen 'GreenFuture' van ŠKODA

De Tsjechische energieleverancier ŠKO-ENERGO, waarvan ŠKODA 44,5 procent eigenaar is, bouwt in Mladá Boleslav een nieuwe elektrodeboiler. Het innovatieve Power-to-Heat systeem produceert milieuvriendelijke stadsverwarming voor de ŠKODA-stad, en dient tegelijkertijd als buffer tijdens piekbelastingen in het publieke elektriciteitsnet. ŠKO-ENERGO draagt met de bouw van de bijzondere boiler bij aan de 'GreenFuture' milieudoelstellingen van ŠKODA. De twee bedrijven hebben de afgelopen 22 jaar gezamenlijk de energie die nodig is om een auto te produceren, met de helft teruggebracht.

De nieuwe elektrodeketel wordt aangesloten op de moderne thermische centrale in Mladá Boleslav en zet op een innovatieve, milieuvriendelijke manier elektrische energie om in warmte. De elektrodeketel is gekoppeld aan een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het bestaande stadsverwarmingsnet. Als het verwarmingsnet de capaciteit van de elektrodeboiler niet nodig heeft, wordt de overtollige stroom gebruikt als buffer in het geval de stroomvraag ineens toeneemt. Omdat het Tsjechische netwerk bijdraagt aan het Europese stroomnetwerk, wordt met de nieuwe boiler van ŠKO-ENERGO indirect ook het risico van stroomuitval binnen Europa verminderd.

Met het Power-to-Heat systeem onderstreept ŠKODA de doelstellingen van de ‘GreenFuture’ strategie. ‘GreenFuture’ rust op drie pijlers. 'Green Product' zorgt voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke voertuigen die excelleren in een laag brandstofverbruik, het gebruik van ‘groene’ materialen en vergaande recycling. Met 'GreenRetail' ondersteunt ŠKODA zijn dealers bij het milieuvriendelijker managen van hun bedrijf. 'GreenFactory' zorgt voor fabrieken die het milieu zo min mogelijk belasten; ŠKO-ENERGO levert hier een belangrijke bijdrage aan. De belangrijkste taak van deze energieproducent is de drie Tsjechische fabrieken van ŠKODA in Mladá Boleslav, Kvasiny en Vrchlabí te voorzien van elektriciteit, water, warmte, aardgas en perslucht. Daarnaast levert het bedrijf op een milieuvriendelijke manier de stadsverwarming aan bewoners, bedrijven en instellingen rond Mladá Boleslav.