Leusden,
28
juli
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Voor de eerste keer op vakantie met een caravan

Voor de eerste keer op vakantie met een caravan

Samenvatting

De auto’s van ŠKODA zijn goede caravantrekkers. Toch is er een aantal spelregels waaraan je moet voldoen om veilig met de caravan naar je vakantiebestemming af te reizen. We zetten ze op een rijtje.

De kampeervakantie begint met de juiste hulpmiddelen. Wanneer je met de caravan op reis wil gaan, is een trekhaak essentieel. Elke ŠKODA die een caravan mag trekken, is leverbaar met een trekhaak. Voor 690 euro kan een trekhaak op de nieuwe ŠKODA SCALA worden besteld die – wanneer hij niet gebruikt wordt – onder de achterbumper weg te klappen is. De ŠKODA KODIAQ is zelfs uit te rusten met een elektrisch zwenkbare trekhaak. Montage achteraf behoort altijd tot de mogelijkheden. Bekijk in onze webshop het assortiment trekhaken of informeer bij de ŠKODA-dealer.

Wat is het verschil tussen ‘geremd’ en ‘ongeremd’?

In de brochure van elke ŠKODA staat een maximum trekgewicht vermeld. Hiermee wordt de totale massa van de caravan of de aanhangwagen bedoeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het trekgewicht ‘geremd’ en ‘ongeremd’. Zwaardere caravans zijn doorgaans voorzien van een oplooprem, die herkent wanneer de caravan tegen de afremmende auto drukt (oplopen) en vervolgens de wielrem van de caravan activeert. Lichtere aanhangers zoals een vouwwagen hebben deze oplooprem doorgaans niet – dat verklaart de omschrijving ‘ongeremd’.

En wat is de kogeldruk?

De kogeldruk is het gewicht waarmee de caravan of aanhangwagen op de kogel van de trekhaak drukt. Een kogeldruk van 100 kilo lijkt misschien weinig aangezien een caravan al snel het tienvoudige weegt. Maar voor de veiligheid is essentieel dat de belading van de caravan ‘in evenwicht’ is: te veel massa voor in de caravan resulteert in een te hoge kogeldruk, te veel massa achterin de caravan kan zelfs voor een negatieve kogeldruk zorgen.

Wat voor soort caravan mag mijn ŠKODA trekken?

Hanteer bij het uitzoeken van jouw ideale caravan de 75-procentregel: de beladen caravan mag 75 procent wegen van de volgepakte auto. Hoeveel weegt een volgepakte auto? Automerken communiceren een maximaal toelaatbare massa van de auto, dus inclusief inzittenden en bagage. Dit gewicht staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Een ŠKODA SCALA 1.0 TSI weegt 1109 kilo en de maximum toelaatbare massa bedraagt 1620 kilo. In dit geval mag de getrokken caravan 1215 kilo wegen.

Ben je geen ster in rekenen? De ANWB heeft een handige rekentool waarmee je kunt zien wat het trekgewicht van jouw auto is en welke caravan daarbij past.

Ik heb alleen rijbewijs B. Mag ik met een caravan op pad?

Ja, dat mag. Zolang het zogenaamde maximum treingewicht (auto plus caravan) maar niet boven de 3500 kilo uitkomt. Indien dit wel het geval is, moet je een aanvullend rijbewijs E halen. Ter illustratie: met rijbewijs B mag je nog net een volgeladen ŠKODA KODIAQ 2.0 TDI met een forse caravan erachter door Europa sturen.

Maak kennis met de trekauto’s van ŠKODA