Leusden,
11
november
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Met deze 7 tips rijd je veilig in het donker

Met deze 7 tips rijd je veilig in het donker

De wintertijd is ingegaan. Dit betekent dat je na een lange werkdag in het donker naar huis moet rijden. Dat is best even wennen. Met de volgende 7 tips kom je veilig thuis.

1. Laat je ogen wennen

Na een lange werkdag wil je zo snel mogelijk huiswaarts. Toch is het niet slim om vanuit een felverlicht kantoor direct weg te rijden. Blijf eerst even in de stilstaande auto zitten en laat je ogen enkele minuten wennen aan het donker. Je zult zien dat je minder wordt overvallen door de duisternis zodra je de weg opgaat.

2. Zorg voor schone ruiten

Benut de tijd die je nodig hebt om je ogen aan het donker te laten wennen nuttig. Maak bijvoorbeeld ondertussen de voorruit schoon. De ruitenwissers doen dat aan de buitenkant, maar hoe vaak maak je nou de binnenkant schoon? Vaak ontstaat er dan een waas die vooral in het donker met tegemoetkomend verkeer het zicht belemmert. Zorg er dus voor dat je altijd een flacon ruitenreiniger en doek bij de hand hebt.

3. Brandt de verlichting wel?

Is het je weleens opgevallen hoe vaak je een auto in het donker ziet waarvan de achterlichten niet branden? Dat de verlichting van je dashboard brandt, wil niet zeggen dat de verlichting van je auto ook actief is. In moderne auto’s brandt de dashboardverlichting vrijwel altijd, ongeacht of je koplampen en achterlichten aan staan of niet.

4. Negeer tegenliggers

Dat wil zeggen: de koplampen van tegenliggers. Die schitteren vaak hinderlijk. De kunst is om naar je eigen weghelft te blijven kijken. De binnenspiegel kun je zo verstellen dat je ook geen last hebt van de felle koplampen van achteropkomend verkeer.

De Škoda Octavia Combi heeft een automatisch dimmende binnenspiegel. En ook automatisch dimmende buitenspiegels zijn standaard. Mocht je oudere Octavia die niet hebben, dan kun je die automatisch dimmende buitenspiegel alsnog laten monteren.

5. Maak het niet te warm

In de winter is het verleidelijk de verwarming van je auto flink hoger te zetten, maar overdrijf niet. Hoe warmer het wordt, hoe sneller je je concentratie verliest. Met de automatische airconditioning van bijvoorbeeld de Škoda Kamiq Sport Business kun je de temperatuur heel precies instellen. Een goede temperatuur om bij te rijden is 20 graden Celsius.

6. Bewaar je geduld

Niemand vindt rijden in het donker echt leuk. Dus wil je zo snel mogelijk thuis zijn. Laat je echter niet verleiden om sneller te rijden dan je gewend bent of toegestaan is. De kans op ongelukken wordt dan alleen maar groter. Bewaar je rust, accepteer dat het buiten nu eenmaal donker is en ga niet opeens heel anders rijden.

7. Breng licht in de duisternis

De Sportline Business-uitvoering van de huidige Škoda Superb Combi is uitgerust met innovatieve Full LED Matrix koplampen. Die geven een optimaal zicht zonder tegenliggers te verblinden. En de Full LED achterlichten zorgen ervoor dat je goed te zien bent voor wie achter je rijdt.

De pas onthulde, nieuwste generatie Škoda Superb gaat nog een stap verder. Zijn LED Matrix-koplampen zijn uitgerust met aparte LED-modules met in totaal 36 Matrix-segmenten voor het dim- en grootlicht. Hiermee ben je verzekerd van een enorme bak licht op de weg zonder dat andere verkeersdeelnemers hier last van hebben.

Lees ook: Nieuwe Škoda Superb, topmodel met inhoud

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.