Leusden,
27
februari
2024
|
10:48
Europe/Amsterdam

5 weetjes over de Škoda Octavia die je nog niet kende

5 weetjes over de Škoda Octavia die je nog niet kende

In het tweede kwartaal van dit jaar komt de vernieuwde Škoda Octavia op de markt. Een mooi moment om 5 weetjes over de vorige generaties erbij te pakken.

1.       65 jaar jong 

De Octavia is sinds 1959 en 1996 op de markt. Dat klinkt gek, maar de allereerste Škoda die Octavia heet, kwam al eind jaren 50 op de markt. Op de foto hierboven zie je hem helemaal links staan. Deze klassieke Octavia had twee portieren en een sedancarrosserie met een separate kofferbak. De 1,1-liter benzinemotor leverde 40 pk. In 1964 stopte de productie. 

Zijn opvolger (de auto die op de foto ernaast staat) kwam pas in 1996 op de markt. Deze ‘moderne’ Octavia was een stuk praktischer door zijn 5-deurscarrosserie met grote achterklep. Ook de grote bagageruimte maakte indruk. Sindsdien is dat een van de kenmerken waaraan je elke generatie Octavia herkent. 

2.       Combi is here to stay 

De geschiedenis van de Octavia Combi gaat ook lang terug, namelijk naar 1960. In de stationwagon vonden vijf inzittenden een ruime zitplaats. De inhoud van de grote bagageruimte bedroeg 690 liter. Dat is zelfs nog meer dan wat de huidige Škoda Octavia Combi te bieden heeft. 

De eerste Octavia Combi bleef tot 1971 in productie. Meer dan 54.000 Octavia-kopers kozen de Combi waarmee de stationwagon van meet af aan een succes is. In 1997 introduceerde Škoda de moderne Octavia Combi. Sindsdien is deze variant niet meer uit het aanbod verdwenen. 

3.       Populairste stationwagon van Europa

Inmiddels telt de Octavia vier generaties en zijn er wereldwijd meer dan 7,15 miljoen exemplaren verkocht. Hiermee behoort de Octavia tot de tien bestverkochte auto’s in Europa. En de Octavia Combi is sinds 2016 de populairste stationwagon van Europa.

De huidige, vierde generatie Octavia is de bestverkochte auto in zeven Europese landen, waaronder Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. In Italië zijn ze dol op de Combi, geen enkele andere stationwagon is hier populairder. Dat geldt ook voor Ierland en Zwitserland.

4.       Die pet past ons allemaal 

Behalve de gewone consument loopt ook de politie weg met de Octavia. In Oostenrijk, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Kroatië kom je de Octavia als politieauto tegen. De belangrijkste consumentenmarkt is Duitsland. Naar geen enkel ander land exporteert Škoda zo veel Octavia’s. 

5.       Kameleon

De Škoda Octavia kent vele gedaanten. De Octavia is leverbaar geweest als 4x4 en als extra snelle RS (Rally Sport) met meer dan 250 pk. En ken je de Scout nog? Die was gebaseerd op de Octavia Combi 4x4, maar stond hoger op zijn wielen en had aangepaste bumpers en kunststof beschermplaten.

In 2011 presenteerde Škoda een elektrische Octavia, de Green E-Line. Het studiemodel had een actieradius van 160 kilometer. Dat is niks in vergelijking tot de 565 kilometer van de huidige Škoda Enyaq, maar toen was het heel wat.

De Octavia Greenline uit 2009 ging wel in productie. Zijn 1.6 TDI-motor met 105 pk was zo zuinig dat de Nederlandse leaserijder in aanmerking kwam voor een lager bijtellingstarief. Qua topsnelheid legt de Greenline het echter af tegen een speciale Octavia die in 2011 een snelheidsrecord brak. Die auto haalde op een Amerikaanse zoutvlakte een snelheid van, hou je vast, 365 km/h.

Lees ook: Vernieuwde Škoda Octavia – hightech in luxe en comfort

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.