Leusden,
26
januari
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Stoelverlichting: de volgende trend in de auto-industrie?

Stoelverlichting: de volgende trend in de auto-industrie?

Samenvatting

De materialen die je zíét en vóélt op de stoelen en het dashboard zijn bepalend voor de uitstraling van een auto. De interieurontwerpers van ŠKODA denken na over de volgende stap: bekleding van ananasbladeren en stoelen die oplichten in het donker.

De interieurontwerpers van ŠKODA zitten boven op de trends. Ze spotten in de huidige markt vier ontwikkelingen: de vraag naar natuurlijke materialen neemt toe, er is een fascinatie voor moderne technologie (zoals de Virtual Cockpit), duurzaamheid en recycling zijn essentieel en veel mensen zijn dol op de combinatie van functionaliteit en sportiviteit.

Auto-interieur van de toekomst

Wat betekenen deze thema’s voor het auto-interieur van de toekomst? Interieurontwerper Stefan Webelhorst werkt elke dag met vormen, stoffen en materialen. Hij voorziet een toekomst waarin natuurlijke materialen een veel grotere rol spelen. Interieurs met wol en linnen op de stoelen en hout op het dashboard.

ŠKODA test ook constant nieuwe materialen, in combinatie met de laatste ontwerp- en productietechnieken. “Zo zijn we aan het proefdraaien met het 3D-printen van materialen”, vertelt Stefan. Hij wijst naar een grijze stof met gele staafjes erop geprint. De staafjes zorgen voor reliëf.

Lichtgevende autostoelen

Stefan Webelhorst gelooft dat licht een belangrijke rol gaat spelen in het interieur van de toekomst. En dan doelt hij niet alleen op sfeerverlichting – licht zal ook zijn weg vinden naar de materialen die in het interieur zelf gebruikt worden. Om een voorbeeld te geven van wat hij bedoelt, wijst de ontwerper naar een stoel die zijn collega’s gemaakt hebben. De bekleding bevat LED-technologie – niet te verwarren met de LED Matrix-koplampen van de nieuwe ŠKODA SUPERB. Met andere woorden: de stoel geeft licht.

Ananas en plastic flessen

Compleet anders, maar net zo vooruitstrevend, is de toepassing van Piñatex. Met deze gevlochten ananasbladeren kunnen de ontwerpers delen van het interieur bekleden. Terwijl dit getest wordt, is ŠKODA ook druk in de weer met het hergebruiken van materialen. Zo krijgen auto’s binnenkort stoelhoezen die gemaakt zijn van plastic flessen. Hergebruikt fleece (uit warme kleding) is een goede vervanger voor het schuim in de stoelen.

ŠKODA waakt ervoor dat de herbruikbare materialen niet van hot naar her worden verscheept. Dan zou het milieu alsnog onnodig belast worden. Nee, de materialen worden hergebruikt op de plek waar ze ontstaan. Dit duurzame plaatje is niet compleet zonder een diervriendelijk alternatief voor leder. Dat moet er niet alleen uitziet als écht leer, maar ook zo aanvoelen. Want kijken doe je met je ogen én met je handen.

Lees ook: In deze ŠKODA-fabriek bouwen 1000 mensen 0 auto’s