Fiscale voordelen van elektrische auto's

  • Geen wegenbelasting tot 2025
  • Geen BPM tot 2025
  • Vanaf 2020 8% bijtelling
Elektrisch rijden brochure

Rijd voordelig een elektrische auto

De toekomst van e-mobiliteit draait voor ŠKODA om meer dan alleen de productie van elektrische auto's. In 2025 zal een kwart van het aantal verkochte auto's in Europa elektrisch zijn. ŠKODA focust met elektrisch rijden op: rijplezier, aantrekkelijk ontwerp, connectiviteit, waar voor je geld en praktische actieradius. De Nederlandse overheid ziet ook de potentie en noodzaak van elektrisch rijden voor een schoner milieu. Daarom zijn er verschillende kortingsregelingen waar je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van kunt maken. Bij aanschaf én bij gebruik van de auto. Het private leasen van een elektrische auto is hierdoor nog een stuk voordeliger.

De fiscale voordelen van elektrisch rijden

Wegenbelasting

Voor een volledig elektrische auto betaal je tot 2025 geen Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Voor de plug-in-hybride-variant van de elektrische auto betaal je tot en met 2020 de helft van het tarief voor een brandstofauto.

BPM

Bij aanschaf van een personenauto in Nederland, betaal je BPM. Hoeveel de BPM bedraagt, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto. In het geval van een volledig elektrische auto is deze vrijgesteld van BPM tot 2025.


Subsidie

Per regio of gemeente gelden andere regelingen voor subsidies rondom volledig elektrische auto’s. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen bijvoorbeeld. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente over deze regelingen.


ŠKODA VISION E
ŠKODA VISION E

Subsidie elektrische auto

De overheid stimuleert elektrisch rijden onder andere met de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Zo kom je in aanmerking voor maximaal € 3.350 subsidie* op 100% elektrische auto's die je koopt (ook geldig i.c.m. Private Lease). Kies je een occasion? Dan kom je in aanmerking voor € 2.000 subsidie. Deze subsidie loopt tot 1 juli 2025. Soms zijn er ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar, zoals subsidies voor laadpalen of de aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie of kijk in het overzicht met beschikbare subsidies en regelingen.

UPDATE 1-6-2022
Voor nieuwe elektrische personenauto’s (koop en lease) is het budget in 2022 overtekend op 30 mei 2022. Dit betekent dat er meer aangevraagd is dan er budget beschikbaar is. Je kunt nog een aanvraag doen, maar de kans dat je subsidie krijgt is klein. Het is in 2022 nog wel mogelijk om subsidie aan te vragen voor een elektrische occasion. Vanaf 2 januari 2023 9:00 uur is het weer mogelijk om SEPP aan te vragen voor een nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die je sluit op of na 1 januari 2023.

*Let op: er is een beperkt subsidiebudget van de overheid beschikbaar en de subsidie is beschikbaar zolang er nog budget is. ŠKODA kan daarom geen garantie geven op uitkering van de subsidie door de overheid.

Belastingvoordelen voor de zakelijke rijder

Bijtelling

Zakelijk rijders hebben een groot voordeel als het gaat om elektrische rijden, namelijk de bijtelling. In plaats van de normale 22%, betaal je als zakelijke rijder voor een volledig elektrische auto slechts 8% bijtelling in 2020. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de eerste toelating (DET).

Milieuinvesteringsaftrek

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) geeft ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. De MIA is een subsidie die wordt verstrekt op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiermee komen volledig elektrische auto’s in aanmerking voor 36% MIA tot een maximumbedrag van 50.000 euro. Wanneer je een plug-in-hybride-auto gaat rijden is dit percentage vastgesteld op 27% met een maximumbedrag van 35.000 euro. Als je gebruik wilt maken van deze regeling, moet je binnen 3 maanden na de investering een melding doen bij RVO.

ŠKODA VISION E

De Vamil

Aan de ene kant kun je dus besparen op de aanschaf van een elektrische auto. Op de kosten voor een laadpaal kun je echter ook besparen als ondernemer. Hiervoor kun je gebruik maken van de 'Willekeurige afschrijving milieu-investeringen' (Vamil). Je kunt namelijk tot 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid.


ŠKODA

Subsidie

Per regio of gemeente gelden andere regelingen voor subsidies rondom volledig elektrische auto’s. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen bijvoorbeeld. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente over deze regelingen.

ŠKODA VISION E
ŠKODA

Hoe zit het met het opladen van mijn auto?

Als je elektrische auto geleverd is, wil je zo snel mogelijk de weg op. Gelukkig zit dat bij ŠKODA wel goed. Tijdens het bestellen van je elektrische auto kun je namelijk direct alles regelen rondom laden. Zaken zoals kosten laadpaal thuis, laadpas en mobiliteit van Shuttel heb je dan in één klap geregeld. Voor zakelijk- én thuisgebruik.

 

Meer over opladen

Financieringsmogelijkheden elektrische auto particulier

Om je elektrische auto te financieren, heb je diverse mogelijkheden. Private Lease via ŠKODA houdt in dat je in een nieuwe ŠKODA kunt rijden, maar dat de auto ons eigendom blijft. Je auto abonnement-kosten bestaan uit een vast maandbedrag en laadkosten. Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto wordt je de volledige eigenaar van de auto.